Stvoření a tvorba; tkaní vlastní reality; sudičky tkající nitě osudů; nekonečno; rovnováha; minulost, přítomnost a budoucnost

Mezi dary, jež přináší pavouk, patří tvořivost a rovnováha mezi minulostí a budoucností, fyzickým a duchovním, ženským a mužským. Pavouk vládne sílou jemnosti, probouzí tvůrčí citlivost, uchovává prvotní abecedu a učí tvůrčímu psaní. Jeho tělo ve tvaru čísla 8 a jeho 8 nohou symbolizují neomezené možnosti tvoření. Osm nohou představuje čtyři větry změny a čtyři směry léčivého kola, medicine wheel. Existuje mnoho příběhů o Pramatce pavoučici – tkadleně. V jednom z nich nosí na zádech dar ohně. Nůši, v níž přináší lidem oheň, si sama upletla. Jiný mýtus vypráví o síti života, která propojuje vše živé i “neživé” a tvaruje základy Země. Tyto legendy spojují pavouka s minulostí a budoucností, zrozením a tvořením. Strhne-li pavouk naši pozornost, žádá nás, abychom přestavěli síť svého života v souladu s původním nastavením, jež nám stvořitel vtiskl.

Tak jako pavouk tká svou síť, my si tvoříme vlastní světy. Pavouk nám připomíná, že spoluutváříme své životní situace. Výjimečné nadání pavouka příst a tkát sítě nás učí o daru tvořivosti. Je třeba si uvědomit, že my sami máme moc tvořit to, co se děje v našich životech a spoluutváříme také životy jiných.  Volby, jež činíme a postoje, které zaujímáme, mají skutečnou tvořivou sílu.

Zachytil-li vás pavouk do své sítě, zaměřte se do svého nitra a podívejte se kolem sebe. Jakou síť ve svém životě tkáte? Jste s ní spokojení? Jestliže ano, skvělé! Zamyslete se nad postoji a volbami, jež vás dovedly tam, kde dnes stojíte. Tvořte pozitivně laděné situace a pokračujte! Nacházíte-li se však v bodě, ve kterém se necítíte dobře a přejete si zlepšit svou situaci, ujasněte si jaké postoje a volby mají podíl na vytvoření vaší současné situace. Jako tkadlec vlastní sítě jste tvůrcem své reality. Jakmile za to převezmete zodpovědnost, vaše situace se začne zlepšovat. To, že máte moc nad svým tvořením, předpokládá, že máte také sílu stvořit pozitivní a šťastný život. Posilujte pozitivní myšlení, dokud se nestane vaší přirozeností. Čiňte moudré a dobré volby, které podpoří tvorbu takového života, jaký si přejete.

Většina lidí se při domácím úklidu zbavuje pavoučích sítí, neboť je považují za špinavé. Dítě, jež pozoruje pavouka tkajícího svou síť, je zase fascinováno křehkým kouzelným domovem, který si staví. Jde o tutéž síť a přece ji různí lidé vnímají různě.


Sponzor www stránek

Kouzlo pavoukovy medicíny spočívá v jeho mistrovství tvořit a utkávat jednotlivá vlákna do jednotného vzoru. Stavba sítě rezonuje s geometrií stvoření. Když pavouk staví síť, vypustí do vzduchu lepkavé hedvábné vlákno. Jakmile jej vánek přenese k nějakému pevnému bodu, kde se zachytí, zformuje se první most. Pavouk pak vlákno opatrně přejde a upevní jej dalším. Takto pokračuje, dokud nevytvoří rám, který vznikající síť zajistí. Tyto mosty slouží jako osnova, jež spojuje vše dohromady. Mohou nám připomínat naše propojení s veškerým životem.

Na rozdíl od pavouka si my sami nejsme vždy vědomi toho, že zároveň tvoříme i se pohybujeme v našem vlastním výtvoru. Někdy nám jeho schopnost vnímat život jako celek není přístupna. Příliš často zažíváme konflikty, kdy si nejsme jisti, jak integrovat touhy a cesty, které si navzájem zdánlivě odporují. Vstoupí-li pavouk do tvého života, přišel, aby tě něčemu naučil a součástí jeho učení je, jak se sladit s energií tkalce, který tvoří svou síť. Možná si pak všimneš, že mnohé vnitřní „zdi“, jež „oddělují“ různé aspekty tvého života, nejsou tak pevné, jak se zdají. Změníš-li perspektivu, můžeš zjistit, že bariéry „mizí“ a svůj život dokážeš uchopit ve větší celistvosti. Není třeba, aby ses zamotával do vlastních sítí, využij je jako souřadnice cest, po kterých se dá někam dojít.

Svým spojením se spirálou, základním symbolem univerzální energie, a s číslem osm, jež připomíná tvarem svého těla, nás pavouk přivádí k hlubší integraci. Zamyslíme-li se poctivě nad jeho chováním, můžeme pochopit úroveň našeho propojení se vším živým a nekonečnost přítomného okamžiku, jenž nemá žádnou minulost ani budoucnost. Pavoučí síla v nás probouzí intuitivní tvořivost a vybízí nás k tvorbě tapiserie našeho života, jež by odpovídala původnímu záměru naší duše. Až příště narazíte na pavouka, jak číhá ve své síti nebo tvoří novou, pozorně se podívejte, jak to vypovídá o fázi tvorby vašeho vlastního osudu. Může vám při tom prospět učení léčivého kola, medicine wheel, a čtyř směrů.

Pavouci jsou ve skutečnosti velmi delikátní stvoření, ztělesnění energie jemnosti. Většinou se nechovají agresivně, pokud zrovna nebojují o život. Schopnost postupovat v každé situaci s jemnou sílou bývá často přesně tím, co se lidé se sílovým zvířetem pavouka potřebují naučit.

Pavouk vypovídá o tom, že jste nekonečným bytím, jež tvoří vzory života a žití napříč časem. Nepromeškejte příležitost nahlédnout s ním do věčného plánu stvoření.

Autor: Ina Woolcott (www.shamanicjourney.com); přeložila Katka Fojtíková

2 Komentáře

Silové zvíře – Pavouk

  1. Neuvěřitelně božský popis a tak moc sedne, ze je to snad lepsi nez si zajit ke kartarce nebo k leciteli, jak malo staci, kdyz clovek vnima a nasloucha prirode…mnohokrat dekuji ❤

  2. I já moc děkuji za krásný popis, pomohl mi vyložit si včerejší zážitek, kdy přese mě přeběhl velký pavouk 🙂 Mám radost, že jsem vaše stránky objevila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..