Don Guillermo
Don Guillermo

Měl jsem v životě štěstí. Mimo jiné proto, že jsem dostal šanci učit se u amazonského šamana Dona Guillermo. Přestože si první šamanské dovednosti osvojil už v třicátých letech minulého století, tak slovo stařík se k němu ani trochu nehodí. Drobný, nenápadný, ale vitální indián, který žije se svojí ženou velmi prostým způsobem hluboko v deštném pralese, stranou od nejbližší vesnice. Člověk se základním školním vzděláním, nad jehož vědomostmi o amazonské fauně se tají dech a jehož znalosti a léčitelské schopnosti již léta využívá španělská Královská akademie věd. V postarším, ale vždy čistém oblečení evropského typu –  kalhotách a košili ušitých kdesi v Asii, které mu tam zanechali jeho dřívější návštěvníci. Žádné exotické převleky pro show ezoterickým turistům (tak jak to je bohužel často vidět v blízkém okolí pralesních měst Iquitos a Pucallpa). Jednoduché přístřešky z palmového listí plné všudypřítomných tarantulí.  Žádné bungalovy s porcelánovým záchodem, kterými se podbízí životem znuděným západním dobrodruhům rychle se rozvíjející byznys s nevšedními zážitky. Ze všeho u něho dýchá skromnost, hloubka vědění a magie.

Don Guillermovo pojetí léčení těla i duše se liší od našeho západního přístupu v jednom podstatném bodě. Šaman neléčí, neuzdravuje, nepřináší řešení pro svého klienta. On pouze doprovází. Vede bezpečně klienta k matce všech rostlin, která podle tradic amazonských indiánů v sobě skrývá veškerou moudrost Vesmíru. A je už jenom na vás, jak se s ní domluvíte, požádáte ji o radu a zda ona pro vás něco udělá. Šaman se do tohoto procesu nevměšuje, pouze vytvoří prostor, ukáže cestu a na této cestě doprovází.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Já sám jsem se v průběhu let učil na základě nejnovějších poznatků neurovědy koučování, NLP, hypnoterapii i firewalking. V každém z těchto výcviků jsem si osvojil důležité dovednosti, získal nové kompetence a odnesl si razítky opatřená vysvědčení. To základní, co pro svoji práci potřebuji, jsem se však naučil od starého šamana v džungli.

Učení Dona Guillerma by se dalo shrnout do tří bodů:

  • Zjisti, pro co si klient přišel
  • Vytvoř mu prostor, ve kterém svoje řešení uvidí
  • Doprovázej ho k síle, která mu pomůže svojí vizi zrealizovat

Mojí pracovnou prošly stovky individuálních klientů a několik dalších tisíc jsem provázel při přechodu žhavého uhlí.  Nebyl jediný z nich, u kterého bych tento postup neaplikoval.

_DSF0110_1

Aniž by to byl tušil, tak měl medicinman z deštného pralesa vliv i na podobu mých workshopů s chozením po žhavém uhlí. Firewalking se poslední dobou stává módní záležitostí. To mě na jednu stranu těší, protože se jedná jeden z nejmocnějších motivačních prostředků pro osobní růst, který znám. Na druhou stranu mi připadá velká škoda, když se něco, co má v sobě tolik magie, deklasuje na pouhopouhý zážitek. Připadá mi to, jako když by někdo používal auto jenom k tomu, aby se „povozil“ po dvorečku. A přitom ho to samé auto může dopravit takřka na jakékoliv místo ve světě.

Vlastní chození po žhavém uhlí není v mém pojetí cílem workshopů, ale prostředkem, nesmírně mocným prostředkem, k nastartování požadované pozitivní životní změny. K dosažení šťastnějšího, kvalitnějšího, naplněnějšího života. Všechny moje workshopy mají svůj záměr a jasně definovaný benefit pro klienta. Jedním z prostředků, který mi pomáhá tento zisk pro klienta zajistit je právě skutečnost, že přejdou po žhavém uhlí. Že prožijí něco, o čem si ještě před chvílí mysleli, že není možné.

V mém portfoliu si proto můžete vybrat podle vašich momentálních životních priorit – ať už potřebujete vyrazit za svými sny, léčit své vztahy, zažít rituál se svými dětmi, nebo uvidět, že si vždy dokážete sáhnout za hranice svých možností. Vždy vám však vytvořím prostor, abyste viděli, co vidět potřebujete, a doprovodím vás k síle, která vám pomůže dosáhnout toho, čeho dosáhnout chcete.

20150918_195501_LLS

Workshop Vision Walk vám nejen prostřednictvím firewalkingu umožní poznat a přivolat k sobě to, co v životě opravdu chcete. Dovolí vám zažít zkušenost, že máte v sobě potřebné zdroje pro dosažení svých snů. A hodně vás naučí, aniž byste si toho všimli. Například to, že život je akce, nikoliv reakce. Že intuice je pro úspěšný život neméně důležitá, než intelekt.

Circle of Life je víkend, který léčí vztahy, víkend se systemickými konstelacemi a tancem ve žhavém uhlí. Víkend, který věnujete sami sobě, a který může být náročný. Avšak o to víc očišťující. Nahlédnete možná někam, kam jste se do této chvíle nahlédnout neodvážili. Podíváte se na své vztahy a na své místo v systémech, v kterých se nacházíte. Je to pohled, který léčí. A přestože vám to dnes připadá tak trochu neskutečné, budete mí touhu to nově nabyté poznání oslavit tancem na žhavém uhlí. Dokončíte očistu sebe i svých vztahů v ohni. Zažijete transformaci, kterou jste patrně ještě nezažili.

Rituál je víkendový workshop s firewalkingem, který jsem připravil pro společnou účast dospělých s dětmi od šesti let do osmnácti let. Mohou to být jak rodiče a jejich děti, nebo prarodiče s vnoučaty, případně jinak spříznění dospělí s dětmi. Ačkoli je přechodový rituál nejčastěji spojován s bouřlivým přechodem z dospívání do dospělosti, tak ve skutečnosti existuje mnoho úseků v našem životě, které zasluhují a potřebují svůj rituál. Například z jednoho společenského postavení, nebo období, do druhého, z jedné vztahové roviny do jiné. Každý obřad nám pomáhá vypořádávat se s důležitými životními změnami. Chůze po žhavém uhlí je jednou z nejsilnějších forem přechodového rituálu s obrovskou symbolikou dosažení životní změny vlastním rozhodnutím.

_DSF0070_1

Chůze po žhavém uhlí delší než obvykle, to je víkendový seminář 40 Feet Firewalk. Miliony lidí po celém světě už absolvovaly různé podoby workshopů firewalkingu, při kterých se přechází standardně čtyřmetrový pás žhavého uhlí. Jen málo lidí na této planetě však přešlo přes žhavý koberec v délce dvanácti metrů (40 stop). Dvanáctimetrový firewalk je skutečnou výzvou. Je opravdu dlouhý. To vyžaduje jinou míru pozornosti než kratší, běžně pořádané přechody žhavého uhlí. Intenzita a magie dvanáctimetrového firewalkingu zůstane navždy zapsána v každém, kdo to dokázal.

Ať už se rozhodnete po žhavém uhlí jen kráčet, nebo si v něm zatančíte, tak dovolte elementu ohně, aby vás očistil a léčil.  Spojte se s tím v sobě, co bylo potlačeno a čeká na své znovuobjevení. Zažehněte, nebo oživte vize svojí duše. Existuje mnoho důvodů, proč byste mohli chtít vystoupit ze svého strachu a prozkoumat něco tak vzdáleného mimo svojí zónu pohodlí.

Sudík Pavel,
kouč a hypnoterapeut, zakladatel Institutu pro zrychlené učení Hampson
,
www: www.sudik.name

2 Komentáře

Pavel Sudík: To nejdůležitější jsem se naučil u šamanů v džungli

  1. Dobrý den,
    rád bych se zúčastnil nějakého víkendového semináře spojeného s firewalkingem.
    Rád bych získal nějaké bližší info o možnostech.
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..