Včela jako duchovní průvodce

Bzukot včely coby duchovního průvodce vám zazní v uších, aby vám připomenul, že je čas věřit na zázraky. Včela jako totemové zvíře přichází za těmi, jejichž největším přáním je žít v harmonii a lásce se vším živým. Povolej její sílu, chceš-li přinášet hojnost.

Shazuješ těžká břemena? Potřebuješ pomoc s „opylením“ nových nápadů a projektů? Hledá tvá duše společenství, ke kterému by mohla patřit? Duch včely tě může podpořit.

Hledáte-li moudrost u včelí medicíny, znamená to, že vaše vyšší já vám pomáhá vyvinout styl letu, jenž vás dopraví na ta nejsladší místa.

Symbolika a význam včely

Včela obvykle přináší zprávu týkající se naší výkonnosti. Někdy usilujeme příliš, jindy zase neučiníme dost. Včelí duch má silnou pracovní morálku, ale také ví, jak je důležité se zastavit a přičichnout ke květinám. Je čas užívat si sladkost života i čas kout příslovečné želízko v ohni. Včela může pomoci v obou situacích, a také s nalézáním rovnováhy mezi nimi.

Technicky vzato by včela neměla být schopna letu, z hlediska aerodynamiky je ustrojena zcela nevhodně. Z duchovní perspektivy to vypovídá o našich limitech, a jak se za ně úspěšně posouvat. Včela netuší, že by neměla umět létat, a tak prostě létá a ty můžeš zrovna tak.

Včele přísluší velmi konkrétní role v přírodě, opylování je nezbytné pro zachování života mnoha plodin. Také přináší lidem vosk a med, a bývá proto spojována se symbolem prozřetelnosti. Einstein byl hluboce přesvědčen o důležitosti včel v ekosystému. Předpověděl, že pokud včely vymřou, lidé je nepřežijí o více než čtyři roky.

Proces opylování symbolizuje také naši společenskou povahu. Včely žijí a pracují ve společenství. Jejich přelétávání z květu na květ obohacuje svět. Lidé s včelí energií se stávají motivujícími řečníky, učiteli, léčiteli a pracovníky světla pro širší „globální vesnici“. Jejich jazykem lásky je všímavá služba.

Plástev představuje srdeční čakru a sladkost života. Včela je silně spjata se sluncem, světlem a teplem. Je posvátným tvorem spojeným s Kámou, hinduistickým bohem lásky, a symbolizuje starořecká Eleuzínská mystéria uctívající Démétér a Persefonu.

Včela je také mocným ochráncem, připraveným položit život při obraně společné mise. Lidé vedení duchem včely brání slabší i ty, jež vášnivě milují.

Včela jako duchovní průvodce

Přijde-li za vámi včela jako duchovní průvodce, je na čase zrevidovat své úkoly. Jste přetažení nebo snad mdlí a apatičtí? Včela vám neodpustí žádný extrém. Přestože včely unesou třistanásobek vlastní váhy a nikdy se nevyhýbají povinnosti přispívat svému společenství, každý den se zastaví, aby si „přičichly ke květinám“. Všechna vaše dřina nestojí za nic, pokud si neumíte užít odměnu. A zase, pokud váš život stagnuje, stagnuje také váš duch.

Další poselství včelího ducha má co do činění s týmovou prací, síťováním a společenstvím. Včela není samotář a ponouká nás, abychom nesledovali život zpovzdálí, ale vrhli se bez zábran do našeho „kmene“. Máš-li právě před sebou neuvěřitelnou šanci, není lepšího pomocníka, který by ti mohl vlétnout do života. Včela je odbornice na zázraky. Ať už stojíš před čímkoli, včela ti pomůže najít jinak nepolapitelné řešení.

Ještě jednou, včely nejsou aerodynamicky vybaveny k letu, ale přizpůsobily se mu. Mávají křídly tak rychle, že hučí jako malé raketky. Zapamatujte si, divoké duše, že když se chce, všechno jde!

Včela jako totemové zvíře

Ti, kdo přišli na Zem s včelou coby totemovým zvířetem, dokáží ovládat svou osobní energii. Mají jasno o své životní stezce. Práce ani zábava pro ně není problémem. Včelí píseň duše odpovídá úryvku z Kazatele: „ všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem má svůj čas“.

Ti, kdo mají včelu jako totemové zvíře, tíhnou k autonomii, pokud jde o jejich osobní potřeby, jinak jsou však velmi společensky zaměření. Vidí-li, že je jejich pomoc zapotřebí, neváhají, zvláště může-li to přinést radost a podpořit lásku.

Včely jsou úžasné budovatelky svých úlů a pláství. Máš-li s nimi spojení, pamatuj, že můžeš povolat včelí medicínu, aby ti pomohla se stavbou tvého života a budováním kariéry.

Včela jako sílové zvíře

Včela jako sílové zvíře se objevuje v mnoha šamanských tradicích. Je znakem hojnosti, vytrvalosti, činorodosti, komunikace, spolupráce a plodnosti. Zavolej ji, potřebuješ-li vnést tyto energie do svého života, především pokud jde o práci a společenství.

Duch včely může pomoci se sluneční magií, především se spojením se slunečními bohyněmi. Podpoří tě, pokud se tvůj projekt nehýbe nebo ses zastavil na cestě k cíli. Hledáš-li, co by vyživilo tvou plodnost, pusť k sobě včelí energii. Když sluneční duch včely rozzáří tvé srdce, roztopí svým teplem mnoho úzkostí.

Symbolický význam včely u Keltů

V keltské tradici byly včely chráněné. Z jejich medu lidé vyráběli medovinu, nektar bohů, který se pije v ráji. Medovina má údajně léčivé účinky. Tak jako v jiných příbězích, i u Keltů je včela moudrým duchovním poslem. Když někdo zemřel, hospodář poslal včely, aby vyřídily tu zprávu v cizině.

Pověry praví, že když vám včela tančí u okna, věští příchod hosta, a když zalétne až do domu, přináší štěstí. V Irsku lidé věří, že ke včelám je třeba se chovat uctivě, jinak si najdou nový domov. Jde přece jen o malé členy rodiny, kteří se chtějí účastnit na dění.

Symbol včely na dálném Východě

V Číně včela představuje rozvoj obchodu. V umění je zobrazována spolu s opicí a motýlem jako symbol prosperity, je-li ve společnosti čmeláka, má přinášet hojnost.


Sponzor www stránek

Hinduistická tradice spojuje včelu se znovuzrozením a s božstvím. Jak Višnu tak Krišna bývají zobrazováni se včelou. U Višnu sedí na květu lotosu a Krišnovi zase na čele jako výraz jasnovidných sil.

Včela ve snu

Sny o včelách mohou věštit zdárné konce osobním či společným projektům, jež jsou nám blízké a drahé. Mohou předpovídat také štěstí, prosperitu, invenci a jednoduchý pocit potěšení z toho, že lidé kolem vás jsou šťastní.

Převzato z www: Bernadette King, whatismyspiritanimal.com, přeložila Katka Fojtíková

2 Komentáře

Silové zvíře – Včela

  1. Díky Patriku, dceru včera bodly 2 včely do prsteníčku..a protože je to ve sledu více událostí, hledala jsem vysvětlení, jaký je duchovní význam a sedí to velmi!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..