Sex a sexualita, poruchy spánku a neklid, spolupráce k dosažení společného cíle, pouto a společenskost, protiklady a rozdělování, pomáhání i ubližování, jedinečný hlas, učení druhých a učení se, kultura, vztah mezi zvířaty a lidmi, spojení mezi druhy

Vodní savci delfíni jsou velice inteligentní tvorové, kteří obvykle vedou společenský život. Díky echolokaci, jíž jsou jako kytovci právě tak jako velryby vybaveni, zdatně loví hejna ryb, olihně a někdy také další korýše. Delfíni jsou docela přátelská a hravá stvoření, vymýšlejí si vlastní hry, opakovaně vyskakují z vody, prorážejí hladinu, rotují a předvádějí různé akrobatické kousky.

Učení a výzvy:

Energie delfínů obrací naši pozornost k polaritám a rozdělování, jinými slovy k protikladům přítomným v našich životech. Dualita je součástí života, a ať už se nám to líbí nebo ne, všichni v sobě nosíme navzájem si odporující síly. Umíme být krutí i laskaví, jsme schopni ranit i léčit.


Sponzor www stránek

Delfín nám přináší zprávu, že nejde o to, abychom dokázali „vymazat“ naše dispozice ke krutosti a k zraňování sebe i ostatních. Cílem je smiřovat protiklady, které v sobě máme a důvěřovat, že mohou zdravě koexistovat bok po boku. Někdy jen neradi vidíme, že naše schopnost léčit je úzce svázána s naší schopností ubližovat, a že nemohou existovat jedna bez druhé. Delfín nás učí nazřít za iluzi, že jedna naše část je „špatná“ a jiná „dobrá“. Podstatné je, abychom ocenili všechny části, jež tvoří to, kým jsme, a uznali jejich hodnotu, byť jí ne vždy rozumíme.

Příchod delfína do našeho života může být varováním před poruchami spánku a neklidem. Může to být proto, že nevíme jistě, co činit s naším životem a náš spánek nám to zrcadlí. Držte se na pozoru před nespavostí a problémy se spánkem, je-li vaše mysl v tomto období příliš aktivní. Cvičte zpomalování dechu a zaměřujte se na dosažení vnitřního klidu.

Každý máme jedinečný hlas a nyní přichází čas zaměřit se právě na ten svůj. Jaké je učení, jež chcete sdílet s ostatními? Kdybyste byli písní nebo třeba celým sborníkem, jaké písně by to byly? Byly by instrumentální, měly by text nebo by to byly spíše jen zvuky seřazené podle toho, jak se zrovna cítíte? Máte jedinečný hlas, experimentujte s ním, zjistěte více o tom, co máte sdělit druhým i sami sobě.

Energie delfína nás volá ke spolupráci s druhými, k dosažení společného cíle. Může jít o jakýkoli cíl týkající se práce, přátelských i rodinných vztahů či partnerství. Nezáleží na skupině, která o něj usiluje, pokud se spolupráce děje způsobem, jež je vyživující pro všechny zúčastněné. Odlož stranou, co se zdá, že vás rozděluje, cíl je důležitější než hašteření či problémy, na něž právě v životě narážíš. Jsi teď schopen spojovat se s ostatními a prožívat svou společenskou stránku, a to je vyživující samo o sobě.

Delfín se může přátelit s ostatními přírodními druhy, zachránit je i je zranit. Jako lidé máme také moc pomáhat jiným druhům či jim ubližovat. Povšimněme si vztahu mezi zvířaty a lidmi. Energie delfína zdůrazňuje především spojenectví s dalšími druhy pro vzájemnou pomoc. Zkus lépe porozumět svým zvířecím mazlíčkům nebo se sblížit s jinými zvířaty. Zvaž, zda je v tvých možnostech podpořit místní útulek nebo pro změnu zachránit pavouka místo toho, abys jej zabil. Zkoumej zvířata, která tě zajímají, a pracuj s dalšími přírodními druhy, jež jsou ti právě nablízku. Zvířata i rostliny nás mohou mnohému naučit.

Delfíní síla nám pomáhá učit a učit se. Projeví-li se energie delfína v našem životě, je to znamení, že je toho mnoho, co se ještě máme učit, ale také že jsme již dosáhli poznání, které můžeme sdílet. To, co s pomocí delfína učíme druhé, i co se od něj sami učíme, může být těžké či dokonce bolestné. Jiné lekce zase mohou být radostné a hravé. Delfín představuje dualitu samu a její rozpoznání a uznání je součástí delfínova učení.

Delfínova energie směruje naši pozornost ke všem možným stránkám sexuality a sexu. Delfín představuje sílu tolerance a přijetí všech sexuálních projevů, ať už je sami posuzujeme jakkoli. Je na čase prozkoumat, co je ti ohledem sexu a sexuality nepříjemné a čelit otázce, proč tomu tak je. Delfín nás učí, že nedostatek tolerance a přijetí není v pořádku, tím spíš posuzujeme-li naši vlastní sexualitu.

Delfín, právě tak jako velryba, zdůrazňuje náš vztah ke kultuře a subkulturám okolo nás a poukazuje na místo, jež v nich zaujímáme. Energie delfína se však více zaměřuje na rozvíjení subkultur, méně tolerovaných, undergroundových společenství, disentu, který je progresivní, nabízí mnoho poznání a učení se i spolupráce. Podívej se na kulturu a subkultury, jichž jsi součástí a způsob, jakým k nim přispíváš. Zeptej se sama sebe, jakou roli sehráváš v kulturách, s nimiž jsi v kontaktu. Čemu ses od nich naučil a jaké lekce jsi předal druhým? Delfín nám připomíná, že jsme součástí společnosti, ať už se nacházíme v jejím středu či spíše na okrajích, které posouvají její hranice.

Stinné stránky:

Konfrontuješ-li se nyní se stinnými stránkami delfínovy síly, možná se obáváš protikladů v sobě samém či odmítáš fakt, že nepříjemné a destruktivní vlastnosti sdílí místo s těmi snáze přijatelnými. Je pro tebe náročné smířit v sobě tyto rozpory a přijmout je také u ostatních. Delfín ti pomůže čelit obavám a usmířit vlastnosti, jež spolu válčí.

Pravděpodobně vnímáš problematicky sex a sexualitu, ať už jde o tebe či o ostatní. Můžeš mít neobvyklé sexuální návyky a potýkat se s nejistotou, jak je zdravě přijmout. Případně jsi posedlý sexem a sexualitou do takové míry, že nevidíš, co je za tím. Možná tolik toužíš po sexu, že nejsi schopen žít naplno v jiných oblastech nebo si sex ošklivíš. Nebo můžeš být homofobní či se vymezuješ vůči heterosexuálům. Delfín vpluje přesně na to místo, které skrývá zranění a je připraveno k léčení, pokud s ním budeš spolupracovat.

Spojení s delfínem:

Právě tak jako každé jiné totemové zvíře i toto se objeví v ten pravý čas a nelze jej nutit ke spojení či k tomu, aby s vámi sdílelo své učení. Delfín stejně jako velryba mívá vstřícnou energii, což může být důvodem toho, že se tak hojně vyskytuje jako zvířecí průvodce. Delfín může být buď hravý a radostný nebo i krutý a přísný, přijde na to, s jakým druhem se setkáte a v jakém je rozpoložení. Záleží na tom, co se od něj potřebujete naučit. Vztah s delfínem je proměnlivý, což se odrazí na vašich setkáních s touto energií.  Tak jako velrybu i delfína lze kontaktovat v meditaci, prostřednictvím vizualizace a kontaktem s vodou. S delfínem se lze také spojovat prostřednictvím písně, kterou se na něj zaměříte.

Ator: Ravenari; www.wildspeak.com; přeložila Katka Fojtíková

Jeden komentář

Silové zvíře – Delfín

  1. milý Patriku, mám zážitek s delfíny, který si neumím vysvětlit. Byla jsem ve Španělsku na dovolené a s dětma jsme šli na koupaliště, kde byl amfiteátr s velikým bazénem a cvičenými tuleny a delfíny. V pravidelných časových intervalech se shromáždili lidi na tribuně a tleskali akrobatickým kouskům nejdřív tuleňům a pak přišli delfíny. Když přišli na program delfíny, začala jsem velice plakat, ale potichu, tekly mi slzy, proudy slz, mněla jsem na hlavě sluneční štít a tak to nebylo moc vidět, ale proudy slz mi tekli po tvářích až do konce jejich vystoupení. Cítila jsem, že jsou v zajetí a že musí poslouchat své cvičitele a bylo mi to velice líto, a nedokázala jsem svůj pláč zastavit. Myslíte, že jsem byla s nimi myšlenkami propojena, resp. vnímala jsem skutečně jejich signály? Vysílali něco tak smutného, že jsem celý čas, cca 30-40 minut nemohla přestat plakat ??? Bylo to první setkání s delfíny v mém životě a vím, že jsou velice inteligentní a že mají ve svých hlavách zabudovanou prastarou moudrost, ale proč se to v mém případě projevovalo tímto způsobem a jak bych mohla tuto situaci pochopit a můžu pro delfíny něco opravdového udělat tak, abych jim mohla něčím pomoct? Mám spoustu otázek, a nevím jak si mám celou příhodu vysvětlit. Když představení s nimi skončilo, postupně jsem se uklidnila.
    Moc Vám děkuji předem za Vaši odpověď, resp. vysvětlení.
    Srdečně Vás pozdravuji,
    D. Liptáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..