Pro své kmeny hrají tu nejdůležitější roli. Šamani věří, že jsou svými božstvy vyvoleni, aby svému lidu byli jedinou jistotou. Jen oni mohou navázat kontakt s duchy, léčit, předpovídat budoucnost, vykládat sny a ovlivňovat počasí. Šamanství patří mezi nejstarší duchovní systém na světě a je rozšířené snad ve všech částech světa.

Dar Bohu

Jejich schopnosti se dědí z generace na generaci, ale často je získávají i jiným způsobem. Bohové je kontaktují a schopnosti jim vnuknou během spánku, nebo prodělají jakýsi zvláštní psychický trans, ze kterého se posléze probudí a znovu „narodí“ s další, zvláštní dovedností. Do stavu jakéhosi vyšinutí se přivádějí vždy, když potřebují navázat kontakt s duchovním světem. V království duší a bohů pak dostávají instrukce ke všemu, co potřebují vyřešit na zemi. Nebo se do nich některý duch přímo vtělí a šamanovo tělo pak funguje jen jakýsi prostředník.

Důležitým prvkem v šamanismu je hudba, zpěv a tanec. Rytmický zvuk pomáhá vpravit se do transu a navázat kontakt s jiným světem. Je to ovšem také způsob, jak dokonale splynout s přírodou a naslouchat jejím hlasům. Pokyny, které pak šamani dostávají, jsou v naprosté shodě s tím, co je obklopuje. Nikdy nedělají nic, co by mohlo nějakým způsobem poškodit přírodní zákony. Na oplátku dostávají dary, které pomáhají navazovat kontakt s duchovním světem. Jsou to například rostliny vyvolávající různé halucinace a vidiny. Nebo ty, které pomáhají léčit. Šamani jsou mnohdy mistry v léčení a dokážou často zdolat i takové nemoci, na které je i vyspělá medicína krátká.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Schopnosti Zuluů

Afričtí Zuluové patřili mezi udatné bojovníky. Dokázali bojovat až do posledního muže, jen aby ochránili, co jim patřilo. Jejich předností bylo právě to, že dokázali skvěle komunikovat s přírodou a jejich šamani byli opravdoví mistři kouzel. Dovednosti Zuluů popsali i někteří Evropané.

Například africký lovec David Leslie měl možnost v 19. století komunikovat hned s několika náčelníky kmene Zuluů. Brzy si všiml, že dokážou naprosto neuvěřitelné věci. Jednou, když se Leslie sháněl marně po nějakou dobu po svých mužích, požádal náčelníka o pomoc. Kouzelník mu pečlivě popsal každého lovce a řekl, co který právě dělá a dělal. Uvedl také smrt i její způsob několika z nich. Po čase se ukázalo, že se kouzelník nemýlil vůbec v ničem. Někteří se totiž už opravdu nevrátili a svědkové popisovali, jak zemřeli. Vše sedělo do jediného detailu. Leslie měl i spoustu dalších zkušeností s praktikami afrických šamanů. Nikdy se neprokázal žádný podvod, navíc, informace, které často ve svých snech či vizích viděli, nebylo možno ani nějakým podvodným způsobem získat. Africká magie se tak stala pro mnoho evropských návštěvníků vekou záhadou. Žádný z nich ale nikdy neobjevil její tajemství.

Šamanství patří mezi nejstarší duchovní systém na světě a je rozšířené snad ve všech částech světa. Foto: jacobsenjourneys.blogspot.com
Šamanství patří mezi nejstarší duchovní systém na světě a je rozšířené snad ve všech částech světa. Foto: jacobsenjourneys.blogspot.com

Ať se již schopnosti šamanů berou odkudkoli, plní své poslání k dobru svého lidu. Ten k nim vzhlíží jako ke skutečným bohům. Svoje tajemství si uchovávají až do své smrti a nikdy nikdo se nedoví, co se uvnitř takového kouzelníka skutečně odehrává. Moderní psychologie se přiklání k názoru, že jsou to jen mistři a dokonalí znalci lidské psychiky. Jenže některé kousky před takovým vysvětlením určitě neobstojí. My se pak můžeme jen domnívat, kde se jejich talent rodí a kdo jim ho předává.

Zpracovala Naďa Kučerová, článek převzat z www: liberecky.denik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..