Noira: Na této straně naleznete komentovaný seznam zajímavé četby k tématu šamanismu. Zájemci o téma mohou také využít různých seminářů nebo individuální výuky. Pokud víte o knize, která by v tomto seznamu neměla chybět, napište mi.

Ohledně pořizování a půjčování knih doporučuji čtenářům návody a tipy k jednotlivým možnostem, rozebrané podrobnějinde. Je také vhodné seznámit se s obecnými riziky při čtení duchovní literatury a osvojit si schopnost kritického čtení.

Za inspiraci k tomuto seznamu děkuji šamance Erinti a její Družině Jednorožce. V knihovně tohoto sdružení v čajovně Metamorfóza zájemce nalezne pěkný výběr četby na téma.

Michael Harner a jeho pokračovatelé z Nadace pro šamanská studia

Nejrozšířenější „tradicí“ šamanismu v současnosti je Nadace pro šamanská studia, založená antropologem Michaelem Harnerem. Úvod do této synkretické, zjednodušené praxe český čtenář dlouho nemohl sehnat, protože Harnerova základní kniha The Way Of The Shaman vyšla v roce 1984 jako Tajemství šamanismu a byla rozebrána. Nový překlad pořídilo letos (2010) pražské nakladatelství duchovní literatury Dharmagaia, kde je nyní k dispozici jako Cesta šamana.1

Protože výcvikem Nadace prošlo za dobu její existence množství lidí, můžeme se setkat i s knihami jeho pokračovatelů, například v nakladatelství Pragma vydaná brožurka Šamanismus od Toma Cowana.

Keltský šamanismus a Matthewsovi

Jiný přístup, spjatý s keltskou mytologií a kořeny, představují britští (žijící) manželé John a Caitlín Matthewsovi. Množství českých pohanů inspirovala kniha Johna Matthewse Keltský šaman(Alternativa, 1995, rozebraná). Keltská spiritualita a hledání grálu (Alternativa, 1998) se zaměřuje šířeji na odkaz Keltů a jejich duchovních tradic, které přešly i do křesťanství. John také napsal pěkně ilustrovanou, více příběhovou knihu, zaměřenou na legendy o keltských válečnících Keltští vojevůdci(Jota, 1996). Fontána vydala jeho věštecké karty s příručkou Keltské orákulum stromů (2008). Inspiraci v kapesním vydání přináší Malá kniha artušské moudrosti a Malá kniha keltské nauky(Volvox Globator, 1998).

Velký dojem a otisk na naší duchovní scéně zanechala kniha Caitlín Matthewsové Zpívej své duši na cestě domů (Alternativa, 1997). Z jejích dalších knih lze jmenovat Keltské duchovní tradice(Alternativa, 1996), Keltské rituály (Votobia, 1997) přinášející modlitby a požehnání pro každý den nebo k tématu pohanského kalendáře a ročních období Keltský rok (Volvox Globator, 1996) a nověKeltská moudrost s podtitulem „Oslavy ročních období“, kterou vydala Beta v roce 2009.

Urban šamanismus a další rozvíjení tradice

Městský šamanismus představuje postmoderní magický přístup, který hledá užití tradičních duchovních představ a praktik v rámci naší moderní civilizace, v kontextu města a moderních technologií. Značné ohlasy s v tomto ohledu získala komiksově ilustrovaná kniha amerického autora Ravena Kaldery Urban Primitive. Kniha v podobném ražení Mestský šaman od autora S. K. Kinga vyšla bohužel jen ve slovenštině, ale lze ji sehnat online.2

Šamanské bubny Michaela Drake (Synergie, 1999) pojednávají o základním nástroji šamana.Archetypy šamanské tradice (Portál, 2000) popisují duchovní cesty vnitřního bojovníka, léčitele, vizionáře a učitele. Kniha Angeles Arrienové probírá čtyři základní archetypy šamanské tradice a vede k jejich pochopení coby universálních lidských principů. V Poselství nebi Susanne Fischer-Rizziová popisuje tradice posvátného kouře.

Z věšteckých karet s příručkou můžeme ještě jmenovat vynikající, původní české Totemové karty, které používají jako orákulum několik desítek zvířat, exotických i u nás domácích. Vyšly zde také minimálně jedny přejaté karty se silovými zvířaty, bližší tradicím amerických Indiánů (Medicinské karty – Jamie Sams, David Carson).

V češtině také vyšla kniha německé autorky Marielu Lorler Moudrost šamanů (Alpres, 2006), která přináší ucelenou, eklektickou praxi, založenou na rozvíjení odkazu severoamerických Indiánů. V knize nalezneme spoustu cvičení, vše je navazováno na koncept medicinského kola, podtitul knihy zní „Léčivá síla magického kola“.

Jiný německý autor, u nás známý spíše skrze prehistorické posvátné stavby (menhiry) a keltskou spiritualitu je Holger Kalweit, jemuž v nakladatelství Eminent vyšla kniha Svět šamanů a vnitřní vesmír. Kalweit je alternativní terapeut (dunkelterapie – terapie tmou) a etnopsycholog, čímž jsme se plynule dostali k dalšímu typu literatury, na který můžeme narazit.

Šamanismus a moderní psychologie

Vynikající knihu, mapující společné body a odlišné postupy západní psychologie a šamanismu napsala terapeutka Jeannette M. Gaganová. Její knihu Putování s podtitulem „Tam, kde se střetávají šamanismus a psychologie“ vydala Dobra.

Arnold Mindell je autorem 19 knih, z nichž v češtině vyšlo například Šamanovo tělo (Fontána) neboTechniky snění v bdělém stavu (Fontána, 2007). Proslavil se coby zakladatel procesově orientované psychoterapie a pro svou práci s tím, co nazývá „snové tělo.“ Je také znám svou prací v oblasti řešení konfliktů, stavů blízkých smrti a integrací psychologie a fyziky.


Partner www stránek
KRATOM – KOUZELNÁ BYLINA Z JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Carlos Castaněda a jeho pokračovatelé

Carlos Castaneda je populární a současně velmi kontroverzní autor série knih, v nichž předkládá údajné učení Dona Juana – starého šamana kmene moqui, se kterým se měl setkat. Přestože toto předání bylo zřejmě jen autorovou fikcí, stejně jako postava Dona Juana, dílo stále oslovuje. Ústřední je zde postava naguala, vůdce jasnozřivých bojovníků, podle učení Toltéků, a praxe lucidního snění. Castaneda se znovu objevil na scéně v 90. letech jako propagátor tensegrity, souboru energetických cvičení. Zanechal po sobě „čarodějky“, několik zasvěcenkyň, které po jeho smrti záhadně zmizely a zřejmě spáchaly sebevraždu. Na jeho odkaz navázal také populární Miguel Ruiz s knihou Čtyři dohody. Psychologický pohled na Castanedou popsanou cestu nabízí kniha D. L. Williamse Život mezi světy.

Beletrie s šamanskými tématy

V češtině lze rozhodně doporučit volně navazující sérii zdařilých románů podle vyprávění pamětníků o sibiřském šamanu Dědeček Oge, které napsala cestovatelka a propagátorka šamanismu Brzáková.

V oblasti fantasy literatury se lze setkat s šamanskými tématy zejména v dílech Roberta Holdstocka (Lavondyss).

Odborná pojednání o šamanismu

Šamanský revival byl od počátku podporován vznikem populárních odborných prací, z nichž nezastupitelné místo má rumunský religionista Mircea Eliade a jeho Šamanismus a nejstarší techniky extáze. Eliade se hodně zasloužil o rozšíření konceptu šamana jako určité univerzální kategorie v různých kulturách lidstva.

Rozhodně lze doporučit knihu Svět šamanů (Piers Vitebsky) a ještě Malou encyklopedii šamanismu.


Článek převzat z www: www.carovnezrcadlo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..