Liška

Prohnanost, lstivost.

Prohnanost. Podvodník. Skrývání. Plánování předem. Zlomyslnost. Úspěch. Magie. Tajemství. Pochopení sebe sama. Vhled. Vytváření příležitostí. Kouzlení a rituál. Moudrost. Vědomá spiritualita. Probuzení spáče.

Obecný popis:

Liška je oportunista a živí se savci, plazy, hmyzem a ptáky. Né vždy sní vše, co zabije. Mimo to, že je přirozeným predátorem, také soutěží s mnoha savci, ptáky a plazy o životní prostor. Liška bývá vnímána jako další škůdce, protože útočí také na drobná hospodářská zvířata. Liška je aktivní hlavně v noci a má doupata v kmenech, keřích a přírodních dutinách. Vrhne v průměru čtyři mláďata.

Lekce a výzvy:

Liška má mocnou energii, jak je vidět na její schopnosti přizpůsobit se každé situaci bez ohledu na okolnosti. Liška se dokázala přizpůsobit oblastem od drsné divočiny až po předměstí a průmyslové oblasti na severní polokouli. Liška nás učí o výhodách i nevýhodách být doopravdy úspěšný. Kdykoliv si vytvoříme na novém místě „domov“, ukazuje nám liška, že existují velké ztráty i výhry při našem hledání svého místo v životě. Úspěch přináší mnoho podob, ne všechny jsou radostné a obohacující. Liška nás učí chápat náš vztah k úspěchu – skutečného anebo pouze domnělého – a následně zahrnout do našeho života všechny související aspekty.

Liška přináší kouzlo do našeho života. Pro ty, kteří se považují za pohany anebo duchovně smýšlející, může oznamovat vhodný čas na zavedení rituálů a obřadů do jejich života. To může třeba prostě znamenat častější či delší meditaci, anebo jiné obřadní rituály. Pokud nejste duchovně, nebo nábožensky založen, zvažte pátrat po náboženství, magii a jiných mystériích, která obvykle přitahují lidi. A zamyslete se nad tím, jak vás může duchovní cesta pomoci přivést blíže k pochopení většího tajemství života a světa kolem.

Liška je v mnoha kulturách reprezentována jako vychytralá. Její hravá, mazaná a nenápadná energie může často sklouznout do našich životů, aby nám připomněla, že se máme umět smát sami sebe. Také nám přináší poznání, kdy si z nás spíše dělá legraci sám osud. Ačkoliv to zrovna nevítáme s otevřenou náruči, takovéto vtipy nás učí mnoho o nás samotných. Nutí nás zářit navenek i přes ty části našich já, které shledáváme jako trapné, ponižující, anebo přímo „špatně.“ Liška nás učí, že není nic doopravdy „špatné“ na tom, kým jsme, a že naše rozpaky jsou jen další cestou ke smíchu a ozdravení. Je to nepohodlná cesta, ale lepší než žádná!


Sponzor www stránek

Poznání a pochopení nás samotných může být těžké. Liška nás provází na této cestě, jelikož liška necouvne před něčím, co obvykle odmítáme my sami. Liščí energie nám může půjčit velkou sílu, pokud se rozhodneme přijímout ji do našeho života. Díky vhledu poznáme, kdo jsme a co očekáváme od života, a jak pomíjivé mohou tyto stavy být.

Když se liščí energie objeví v našem životě, je obvykle spojena s elementem zlomyslnosti, který se vyskytuje kolem nás. Můžeme se cítit hravější, než obvykle, případně můžeme být nastrčení do pozice, kdy můžeme používat škodolibost a drzost k povzbuzení ostatních lidí kolem nás.

Liška umožňuje otevření síly, která v nás dřímá. Liščí energie nás aktivuje ze stavu stagnace, omezené spirituality a aktivuje dřímající dary a schopnosti. Toto období probuzení může být děsivé, anebo vzrušující, ale bez ohledu na náš postoj nám přináší velkou příležitost. Liška nám může dopomoci k příležitostem v našem životě, jelikož energie lišky neustále nahlodává ty naše aspekty, které jsou v nás skryté, utlačované, dusící nás, anebo kterých se naše vědomá mysl vzdala.

Liška učí praktickou dovednost plánovat dopředu. Je na čase přezkoumat vaše zdroje, jak fyzické, tak i duchovní. Je třeba zhodnotit, co je třeba ochránit a uložit na později, pro případ krize. To by mohly být duchovní techniky a rituály, které nechcete zapomenout, anebo to může být začátek vašeho nového „spoření pro Strýčka Příhodu“. Liška vás pomáhá chránit tím, že vyhlíží dopředu a přitom se nenechá srážet k zemi obavami z budoucnosti.

Liška se zdá být jednou ze základních zvířecích energií, zejména díky schopnosti spojit velkou moudrost, kterou spojuje se svým učením. Přítomnost lišky může být zneklidňující, nebo uklidňující, může být radostná, legrační, anebo velmi nepříjemná. Avšak jakkoliv ji vnímáte, je také hluboká, a pokud ji vpustíte do vašeho života, může změnit váš život.

Stinné stránky lišky:

Vtip je na vás! Stinné stránky lišky vám dávají vědět, že někdo na vás šije boudu, anebo – častěji – že se snažíte obelstít sami sebe! Přesvědčili jsme sami sebe o lžích a klamech, které nás nakonec vykořenění, pokud je nenecháme odejít. Případně jsme se nechali od ostatních přesvědčit skrze lži a podvody, a ty nám teď začínají ubližovat natolik, že se nám liška zjevila. Liška nám říká, že vtipkování do určité úrovně je skvělé, ale když je ho přespříliš, je nebezpečné a škodlivé. Probuď se. Může to vyžadovat kus odvahy postavit se tváří v tvář kruté pravdě, před kterou jste se skrývali.

Těm z vás, kteří mají strach z lišky, nebo mají k ní odpor, se možná nelíbí myšlenka použití manipulace ve vašem vlastním životě v jakékoliv podobě, i přestože ve výsledku to může být samo o sobě očistné a přínosné. Také mohou mít pocit, že nějakým způsobem „podvádějí“, pokud využívají svých schopností a znalostí k porážce někoho jiného, jako je například získání pracovního místa či k povýšení. Liška může být obzvláště nápomocná v práci, ale pouze v případě, že nejprve k ní překonáme odpor nebo strach.

Kontaktování lišky:

Podobně jako všichni zvířecí průvodci se liška objeví pouze v případě, kdy je to vhodné a správné a nemůže být přinucena, aby vás navštívila, družila se, anebo sdílela s vámi zprávy. Liška je převládající a adaptabilní energie, může reagovat na téměř jakoukoli formu kontaktu, který si dokážete představit. Nicméně podlé mé vlastní (omezené) zkušenosti, liška často dává přednost více formálním rituálům. Zvažte posílit své zkušenost se svátečními ceremoniemi psaním písní, básní či zpěvem o lišce a předneste je nahlas. Pořiďte si talisman či předmět představující lišku. Případně můžete vymyslet nový rituál nebo ceremoniální přístup a zkusit něco, co ještě nikdy předtím nedělali. Pro lišku je důležité, že se s ní snažíte se navázat kontakt jakýmkoliv způsobem. Buďte kreativní a najděte si formu, která vás vystihuje a bude vám sedět, a jak byste chtěli svůj vztah s liškou nadále rozvíjet. A pamatujte, buďte připraveni zasmát se sami sobě i jiným – je to přeci liška!


Autor: Ravenari, www.wildspeak.com, s laskavým svolením přeložil Neošaman

5 Komentářů

Silové zvíře – Liška

  1. Dobrý den. Myslím, že jsem se setkala se svým silovým zvířetem, byla to liška. Byla mladá a vypadala že má strach. Má to nějaký význam?

  2. Jedno zviera si Vas vyberie a ostava s Vami, ale ked mate v zivote problemy alebo potrebuje postrcit, pride na pomoc aj ine zo zvierat. Treba mat otvorene oci a uvidite motyla, zapocujete zabu, najdete pierko sokola ci zachytize sepot lisky…. clovek nikdy nie je sam

  3. Mnohokrát děkuji za článek!

    Jsem v období velkých změn. Mám psa, kterého mi daroval manžel a pojmenoval ho Fox. Dnes, 1.1. 2021, jsem meditovala po setmění v přírodě a přišla za mnou 2x liška, až ke mně, cca na 20cm od mých nohou. Proto jsem hledala symbol lišky. Děkuji ještě jednou za inspirativní článek.

    Nela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..