Stres vyměnit za klid a rovnováhu, vyladit se na to, co je nám přirozené, co opravdu chceme, hledat a najít kreativitu, radost, touhu, chuť objevovat a poznávat… To jsou cesty, jak vrátit životu smysl a energii, kterou občas postrádá snad každý.

„Tím, že změníme sami sebe, změníme i své okolí. Chce to hodně odvahy, cesta je dlouhá a vede křovím, které za náš dosavadní život narostlo a teď nám brání jít dál, brání nám ve výhledu,“ říká osobní terapeutka Pavla Štěpničková a na základě mnohaletých zkušeností dodává: „Ani sebelepší terapeut za nás zázraky neudělá, ale může nás svojí důvěrou podpořit v odhodlání objevit ztracený kontakt se sebou samými, se svojí přirozeností.“

Pavla Štěpničková klientům pomáhá specifickou metodou – psychoterapií s relaxací v rytmu šamanského bubnu, kterou nazvala Zpívající buben. Svou metodu stále zdokonaluje a rozvíjí. Nejnověji chystá CD s nahrávkami šamanského bubnu a zpěvu, určené k meditaci s cílem využít funkcí obou mozkových hemisfér. CD vzniká na Šumavě a bude se natáčet i v exteriéru, v krásné šumavské přírodě. Pavla Štěpničková se rozhodla využít k nahrávání IPad, kvalitní program Garage Band, tak aby bylo CD vyrobeno s minimálními náklady.

„Ze své dlouholeté psychoterapeutické i šamanské praxe mám tu zkušenost, že pravidelný rytmus bubnu a zpěv dokáže harmonizovat levou a pravou mozkovou hemisféru a dostat se tak k důležitým informacím, k tomu potenciálu v našem mozku, který probouzí kreativitu, zvídavost, motivaci objevovat nové věci a odvahu uskutečnit svá přání. Je to jednoduché, jenže my se v dnešním světě paradoxně bráníme jednoduchým věcem, i když právě v jednoduchosti je síla,“ zdůrazňuje Pavla Štěpničková. Pravá hemisféra se specializuje na vnímání melodie, tónů, barvy zvuku a harmonie, zatímco levé hemisféře náleží vnímání rytmu a časování. Nejzajímavější je však schopnost pravé hemisféry pojmout všechny informace najednou, zatímco levá hemisféra informace analyzuje postupně, po malých částech. Právě proto má pravá hemisféra přístup k neviditelnému moři informací, je s touto inteligentní energií v kontaktu převážně podvědomě. Vědomě se s ní můžeme spojit právě jen tehdy, když jsou obě hemisféry harmonicky synchronizovány.)

Samotná psychoterapie Pavly Štěpničkové s relaxací v rytmu šamanského bubnu probíhá ve třech navazujících krocích. Cílem úvodního sezení je terapií rozhovorem ujasnit situaci, v jaké se klient nachází a především stanovit záměr, co si přeje vnést do svého života. Následuje relaxace při poslechu pravidelného rytmu bubnu a zpěvu, ukotvení záměru prožitkem, obrazem a metaforou, otevření představ a kreativity. Třetím krokem je pravidelný poslech nahrávky šamanského bubnu a zpěvu mezi jednotlivými sezeními, což vede k postupnému přeladění negativních osnov v nové, pozitivní, a k realizaci stanoveného záměru.


Sponzor www stránek

„Určitě není nutné, aby klient léta pravidelně docházel na terapie – zkušený terapeut jen podpoří odvahu a vyšle svého klienta na cestu k sobě, ukáže mu způsob, jak sám může pokračovat. To je také jeden z důvodů, proč připravuji CD Zpívající buben, určené na podporu kreativního myšlení, intuice pro nalézání pozitivního řešení, probuzení vnitřní síly, transformace strachu a obav v odvahu a motivaci,“ dodává Pavla Štěpničková.

Článek převzat z www: www.zenax.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..