Pohled do zákulisí...
Pohled do zákulisí natáčení…

Minulý čtvrtek proběhla úžasná ceremonie v medicinském kruhu pod hradem Okoř. Tato ceremonie posvátého mayského ohně byla součástí pouti Muže a ženy Kukuřice guatemalských šamanů po Evropě. Odkaz na záznam rozhovoru se šamany z Guatemaya – Tata Pedro Cruz a Nan Shumantla Fenix a jejich průvodcem v ČR – Dominikem Tetíkem jsme již uvedli. Brzy najdete na stránkách  www.CestykSobe.cz i sestříhaný záznam samotné ceremonie. V tomto článku můžete nahlédnout trošku do zákulisí celé akce ale i do záměru a mise Tata Pedro a Nan Shuni.

Jak název zříceniny Okoř rozveselil šamany

Na hrad Okoř směřovaly celkem tři vozy se šamany a jejich doprovodnou družinou. Ve vlajkovém kočáru panovala veselá nálada i přes časově a organizačně náročný – už několikátý – přesun přes celou republiku po rozbité D1. Šamany rozesmála známá česká lidovka „Na Okoř je cesta…„. Hned nato se připojili se svou písničkou, oslavující 13 Baktůn – Oxlajuj Baktun [Oko’šlah Baktůn]. Název posvátné číslovky třináct v mayském dialektu jim zněla velmi podobně. Taky jsme si vzpomněli, že nás bylo loni přesně 13 lidí s Dominikem u posvátných ohňů v Guatemale, kde jsme uvítali poslední rok 13 Baktunu, tedy poslední éry starého mayského času. Tento den naopak přijeli šamani udělat veřejnou posvátnou ceremonii ohně k nám, do srdce Evropy, aby nám předali poselství mayských předků pro nastávající éru.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...
Rozhovor pro TV Cesty k Sobě
Rozhovor pro TV Cesty k Sobě

Díky vstřícnosti, laskavosti a podpoře Internetové TV Cesty k sobě zde celý jejich tým přijel a natočil pro všechny rozhovor s Tata Pedro a Nan Shuni a také natočil celou ceremonii v kamenném medicínském kruhu – shodou „náhody“ v den, kdy na nás působí energie Ajmak a kdy Mayové oslavují své předky, reprezentované dvaceti posvátnými kameny u posvátného ohniště. Že ale nic není náhoda jsme opět viděli na vlastní oči. Předci a velký otec pomáhá šamanům spojovat lidi a záměry – před našima očima se skládaly jednotlivé kousky skládačky dohromady, jako božská, dokonalá improvizace. Ať už šlo o krásné počasí, obstarání dřeva na oheň či zapůjčení laviček k sezení (a to „náhodou“ od samotného starosty) – vždy se objevili lidi a možnosti, jak ceremonii harmonicky připravit a dotvořit.

Tata Pedro, Nan Shumantla a Simona
Tata Pedro, Nan Shumantla a Simona

Tata vypráví, zpívá a hraje na buben

Dominik nejprve uprostřed medicínského kruhu vysvětlil, proč Tata a Nan přijeli k nám, proč putují v posledních letech po celé Americe, Evropě a nyní také po Čechách a Moravě. Tata a Nan jsou duchovní učitelé a vypravěči mayské moudrosti. Přináší ostatním zemím a národům poselství jejich předků, které po uplynulých 500 let nádvlády Španělů a násilné kristianizace v Guatemale uchovalo v ilegalitě dodnes několik mayských kněží – Strážců času (Ajquik). Tata a další mayští starší dostali informace od svých předků, že právě teď uzrál čas, kdy je svět připraven vrátit se k ryzímu duchovnu – k tradicím, které oslavují Otce Slunce, Matku Zemi, naše předky i veškerou přírodu, která nás obklopuje.

Tata Pedro zpívá a hraje na buben
Tata Pedro zpívá a hraje na buben

Podobně, jako naši nedávno oslavovaní svatí – Cyril a Metoděj – přináší moudrost a tradice do naší země, které nám pomohou navrátit se k posvátné přítomnosti a souladu s přírodou a oslavou každého dne. Ovšem nehlásají svou víru ohněm a mečem, tak jako zástupci dogmatické křesťanské víry v minulosti a nenutí nás konvertovat na žádnou víru. Naopak, přináší k nám poselství míru, lásky a jednoty. Poselství tolerance k přírodě, k rase, k náboženstvím i k osobnímu růstu každého člověka. V tradičním mayském pojetí nejsou dogmatická božstva, které je třeba slepě oslavovat, ale naopak jsme to my sami, kdo si musí uvědomit pokoru k sobě navzájem i ke všemu živému okolo. Sami sobě, ostatním i přírodě, slunci musíme projevovat vděčnost, že zde můžeme žít a tak se i něčemu naučit a duchovně růst. Štěstí a hojnost jsou také poselstvím Tata a Nan a oba je oslavují na svých ceremoniích zpěvem a často i tancem.

Propojení srdce Evropy s Guatemaya a noví New Walkers – Mayan Day Keepers

Tata s Nan přiznali do kamery, že je Česká republika okouzlila díky lidem, kteří mají otevřené srdce a kteří hledají opravdové duchovno, ne dogmata náboženství či svázaných tradic. Duchovno hledající především v sobě, ve svém nitru a ne za zdmi nějakého kostela. Ačkoliv je Tata pokřtěný a samotný papež Jan Pavel II. jej považoval za přítele, nabádá lidi, aby hledali boha především v sobě a v přírodě okolo sebe. Zlatou knihu moudrosti a poznání máme podle něj každý v sobě, jen je třeba tomu uvěřit a začít s ní pracovat. Na jejich ceremoniích a workshopech pak dostáváme klíče a nápovědy, jak si k této knize najít vlastní cestu – skrze své srdce a vnitřní vedení.

Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků)
Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků) – Dominik, Jarek za ním

Záměrem této ceremonie bylo také propojit místo s energií Guatemaya. Okolí Prahy (Okoř), Moravskou Bránu (Hostýnské vrchy) a Vysočinu (Kuklík) jsme u nás zvolili jako středobody energetické sítě, kterou šamani budují po celém světě a napojují ji na moudrost a tradici mayských předků z Guatemaya. Zároveň Tata s Nan hledají pokračovatele této tradice – učedníky a poutníky (New Walkers – Mayan Day Keepers), kteří budou tuto tradici u nás předávat dále. Jak jsem už psal, nejedná se o zakládání žádného nového náboženství, ale o šíření moudrosti, jak pracovat s posvátným časem, energiemi přírody a vlastního těla podle klíče, který před staletími vypilovali staří Mayové k praktické a jednoduché dokonalosti.

Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků)
Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků) – Jarek

Už dopředu jsme věděli, že tato ceremonie bude vyjímečná v tom, že zde budou prezentování dva vybráni noví poutníci – New Walkers – velkému Ahau (Bohu, Otci Slunci), Matce Zemi, Babičce Luně a Čtyř světovým větrům i dvaceti Navalům (energiím dne). Za svou prácí a díky svému záměru byli vybrání Dominik a Jaroslav. Velkým překvapením pro Simonu i pro nás, ostatní členy doprovodu Taty, bylo ten večer také její zasvěcení New Walker a tedy k dalšímu šíření tradice posvátného času. Překvapení to ale nebylo pro Jarka, který jako Imox (intuice) věděl od vlastního věštění vhodného dne zasvěcení, že Simona bude zasvěcena také. Pro všechny tři nové poutníky to byl mocný rituál, velká čest a důvěra, ale taky závazek, že budou nadále sdílet své znalosti a zkušenosti s prací s posvátným Mayským počtem (kalendářem) s ostatními. Shuni nám později řekla, že to bylo poprvé po mnoha letech, kdy zasvětili tři poutníky najednou – naposled tak byla zasvěcena s ostatními ona sama.

Společná obětina za hojnost a štěstí

Během ceremonie pak byli vyvolávány energie všech mayských Navalů, zejména byl pozdraven Naval Ajmak, reprezentující energii tohoto dne. Do rituálu se pak zapojili i všichni ostatní účastníci ceremonie. Aby poděkovali předkům, sobě i ostatním za svou životní cestu, aby si přitáhli do života hojnost a štěstí. Protože hojnost a štěstí, které je v souladu s okolní přírodou a vnitřním životním a duchovním růstem každého z nás je to pravé mayské bohatství, které nám Tata a Nan přijeli do Česka připomenout. Společně v kruhu jsme se pak na závěr spojili za ruce a pozdravili velkého Otce Slunce a Matku Zemi.

Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků)
Rituál New Walkers (zasvěcení nových poutníků)

Velkou radost měl i Tata Pedro, když nám večer u společné večeře znovu poděkoval za možnost naplňovat jeho životní misi – sdílet moudrost předků s ostatními národy. Posdílel s námi, že mu dala jeho babička znamení, a že jej ujistila, že je ve správně zemi. V zemi, kde se uchytí semínka moudrosti, a kde začne znovu klíčit tradice šťastného a radostného života v hojnosti. V souladu s životními cykly a energiemi, které nebudou svázány mechanickým, otrokářským (gregoriánským) časem. Každý jeden v tom sehrajeme svou roli.

Společná obětina
Společná obětina

MALTIJOX, DĚKUJI. Ze srdce děkuji, že jste všichni přijěli, že k nám přijeli Tata s Nan, i všem, kteří tuto návštěvu umožnili.

Pokud si přejete připojit se k dalším ceremoniím, zamluvte si místo na stránkách www.guatemaya.cz, kde také najdete aktualní program návštěvy Tata a Nan v ČR.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..