Jeden lok nápoje anebo potáhnutí z dýmky a všechno je jinak. Do jižní Ameriky se za zkušenostmi mimo běžnou realitu vydává stále více lidí. Odpověď na to, co zažívají, můžete najít ve filmu Bufo Alvarius – The Underground Secret, který má tento týden premiéru v Praze a v Ostravě. Natočil jej tvůrce 3D animací a speciálních filmových efektů FILIP ZÁRUBA a podle prvních reakcí jde o nejlepší celovečerní dokument, který zatím na toto téma vzniknul.

Když jsi loni vyrážel na cestu do Kolumbie, věděl si, co z toho vznikne?

Chtěl jsem tam určitě něco natočit a jedno z hlavních témat mého zájmu byla i žába Bufo Alvarius. Jak to ale všechno dopadne, jsem tehdy vůbec netušil. Myslím, že člověk má být otevřený a intuitivně reagovat na podněty, které ho někam vedou. Tak jsem se nechal vést.

Na co jsi měl ještě v Kolumbii políčeno?

Měl jsem v hlavě jeden cestovatelský koncept a také šamanské téma. Ostatně skupina lidí, se kterými jsem se do Kolumbie vydal, tam právě za zkušenostmi s tamní přírodou a s šamany jela. Pro svůj záměr jsem si nemohl vybrat ani lepšího průvodce – celý čas jsme byli hosty jednoho z nejrespektovanějších šamanů oblasti Putumayo, ve které se pro její těžkou dostupnost uchovaly původní indiánské tradice. Navštívili jsme místa a setkali s lidmi, ke kterým bychom se nejspíš při cestování na vlastní pěst nedostali. Nebo určitě by nebyly jejich dveře tak otevřené.

Jak se člověk dostane k tak významnému hostiteli?

Před časem jsme s kamarády založili projekt Asaya zaměřený na transpersonální psychologii, jógu a šamanismus. Díky našim aktivitám jsem se setkal například s největší kapacitou transpersonální  psychologie Stanislavem Grofem i s některými šamany z Jižní Ameriky, kteří k nám na pozvání jezdí dělat přednášky. Pak jsme začali řešit, že by bylo dobré prožít to, o čem mluvili, s nimi v jejich prostředí. A tak jsme se stali hosty Taity Florentina, který nás provedl amazonskou džunglí, tradičními vesnicemi, místními slavnostmi, jedli v domě s jeho rodinou tradiční jídla a měli možnost pracovat s přírodními medicínami pod vedením těch nejlepších.

Práce s přírodními medicínami – co si pod tím máme představit?

Za medicíny jsou v těchto kulturách označovány léčivé látky z rostlin nebo zvířat, které jsou jakousi vstupenkou k prožití zkušenosti mimo běžnou realitu. U nás jsou to houbičky, tam například odvar z liány známý pod názvem ayahuasca anebo extrakt z obranných žláz žáby Bufo Alvarius, o které je náš film. V původních indiánských kmenech neznají synteticky vyrobené medikamenty, vše jim odjakživa poskytoval amazonský prales, území s největší biodiverzitou na světě. A klíčem, který indiánům umožnil poznat a pochopit, která rostlina je vhodná k léčení té které nemoci, je právě ayahuasca. Díky ní se šaman dostává do stavu, kdy je schopen „komunikovat“ s pralesem. Tradice se většinou předává v rodinném kruhu a za ty stovky let byly ayahuascové rituály, které mohou přinést odpovědi na spoustu otázek každému, kdo se jich zúčastní, vypilovány do dokonalosti. Kvalitní ceremonie má svůj řád, šaman přesně ví, kdy a proč má co udělat, aby konkrétnímu účastníkovi pomohl, vše je maximálně bezpečné. A evidentně to funguje, protože ayahuasca zažívá obrovský boom, vyhledává ji čím dál víc lidí ze západu a všimli si toho také odborníci, kteří ji začali vědecky zkoumat. Často s velmi překvapivými výsledky.

Čím si vysvětluješ, že k tomuto trendu dochází právě teď?

Vnímám to jako důsledek velké světové krize. Je stále více lidí, kteří nejsou spokojení s prostředím, které je obklopuje, se společností, ve které žijí, a život, který je obecně nastavený jako ten normální a správný, vnímají jako plochý. Touží po hloubce, pátrají po odpovědích, hledají smysl bytí. Odráží se to ve stále větší popularitě jógy, meditací, seminářů osobního rozvoje a… v užívání psychedelických látek. Ty jsou podle mě schopné dát člověku nejintenzivnější a nejhlubší, navíc velmi osobní zkušenost. Pak je ale samozřejmě na každém, co s ní dál udělá. Můžete obrazit stovky seminářů a nic se nestane. Stejné je to s těmi zážitky s přírodními medicínami.

Dobře a co má tedy člověk dělat, aby to mělo smysl?

Samy o sobě za nikoho ty medicíny nic nevyřeší, ale mohou ukázat příčiny problémů a cestu jak z nich ven. Říká se, že když po takové zkušenosti změníte aspoň jednu věc ve svém každodenním fungování, smysl to mělo. Někdo přestane pít alkohol, někdo se vyléčí z workoholismu, někdo začne cvičit jógu a meditovat, někdo si urovná vztahy v rodině… Každý bezprostředně „po tom“ většinou moc dobře ví, co je jeho aktuální téma a má sílu s ním pracovat. Postupně se mění on, postupně se mění jeho život.

Vraťme se k filmu a k Bufo Alvarius – co je ta žába zač?

Ropucha coloradská, která žije většinu roku pod zemí sonorské pouště. Nahoru vylézá jen v noci  během období dešťů. Jak se zjistilo, že právě sekret z její kůže obsahuje nejsilnější známé psychedelikum na světě, zůstává záhadou. Domorodci jej ale údajně jako přírodní medicínu užívali po staletí. Pak se na žábu trochu zapomnělo a velký comeback zažívá právě teď. Lékař a novodobý šaman Octavio Rettig, který za její současnou popularizací také stojí a kterému patří i část našeho filmu, prý obyvatele sonorské pouště práci s Bufo Alvarius znovu naučil, nebo k tomu minimálně významně přispěl. Měl k tomu své důvody. Jak říká i v dokumentu, díky žábě se dokázal sám vyléčit z těžkých závislostí na drogách a alkoholu. Když ho potkáte dnes, vůbec vás nenapadne, že by kdy s něčím takovým mohl mít problém. Je to mladý sympaťák, který má srdce na správném místě a miluje život.

A který se rozhodnul tenhle zázrak šířit dál…

Přesně tak. Octavio vybudoval osobitou metodu, jak s Bufo Alvarius pracovat, a dodnes zprostředkoval tuto zkušenost sedmi tisícům lidí po celém světě. Většina z nich vám řekne, že jim změnila život. I díky tomu, že je Octavio vystudovaný lékař, dokáže být na cestě daleko za naši realitu dobrým průvodcem.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Co tedy na žábě zažijeme?

Odpověď je ve filmu. Každý tomu říká jinak, přitom všichni mluví o tom samém a  tvrdí, že je to vlastně nepopsatelné. Ve filmu jsme použili všechny nástroje, které jsme měli k dispozici – 3D vizualizace, hudbu, záběry z ceremonií, slova účastníků naší cesty i odborníků od Stanislava Grofa, přes Octavia Rettiga, po kapacity z oborů psychiatrie a klinické psychologie. Výsledek je nejlepší, jaký jsme byli schopni udělat, a stejně je v porovnání se samotným zážitkem stále nedokonalý.

Více o filmu a o jeho nadcházejících premiérách najdete na www.bufoalvarius.com

 

Článek převzat z www: www.formenonline.cz

 

 

Jeden komentář

Bufo Alvarius - jak cestovat za hranice reality?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..