růst a úbytek, úpadek krajiny a nedostatek respektu k zemi, plodnost, cena za osobní růst, bojovný duch, moc, přežití navzdory překážkám, přizpůsobivost, úzkost, schopnost čelit strachu, chůze podsvětím

Učení a výzvy:

Králíci poukazují na energii vzestupu a pádu. Jsou období, kdy je náš život naplněn úrodností a hojností a období, kdy všechny zdroje, z nichž jsme čerpali, vyschly a nemáme zhola nic. S tímto přirozeným odlivem a přílivem života a smrti, energie i jejího nedostatku, nelze bojovat. Králík nám připomíná, že jde o rytmus přírodního koloběhu, který je třeba uznat a přijmout.

Králík nás učí o růstu, o narůstající energii, jež představuje plodnost či dokonce transformaci. Králík si dokáže podrobit své prostředí a zformovat je podle vlastní vůle. Nejen, že se sám přizpůsobí okolí, promění je navíc na prosperující místo k životu. Přítomnost králičí energie poukazuje na schopnost zapojit tytéž zručnosti v prostředí, v němž se nacházíme.

Rozvinutí plodnosti, které králík představuje, se může, ale nemusí projevovat na fyzické úrovni. Může se realizovat v rovině tvořivých schopností. Králíci učí o přizpůsobivosti a energii, která nám pomáhá projít změnou a transformací.

Mnoho „návodů“ k totemovým zvířatům ochotně přispěchá s poznámkou, že králík představuje strach. Souhlasím s tím, že králík často symbolizuje pocit strachu či přímo děsu, který v nás vzbuzuje jistá událost, nějaký pocit nebo životní období. Králíka ovšem vnímám i jako silného bojovného ducha. Králík je také bojovník.

Je-li králičí energie součástí vašeho života, možná byste se měli zaměřit na konkrétní problém či téma, které vám stojí v cestě. Může také předznamenat rostoucí pocity úzkosti, nepokoje, nervozity či jiné nepříjemné vjemy.

Přítomnost králičí energie se někdy blíží pocitu „přichycení při činu“ či nemožnosti odvrátit problém, který se na nás řítí. Dobrou zprávou je, že králík učí o síle a přežití navzdory nepřízni osudu. Věřte nebo ne, mnoho králíků je schopno se bránit, nejen ztuhnout děsem v dobách krize.

Viděno metafyzicky, králík může poukazovat na potřebu cesty, zvláště do dolního světa. Povolat své strachy či stíny nebo připustit iniciační zkušenost nám v tu chvíli může prospět.

Divoký králík naznačuje, že země je považována za samozřejmost. Užíváš přírodní zdroje, aniž bys měl potřebu je nějakým způsobem oplácet? Kdy jsi naposled koupil místní výrobek či jídlo pěstované v bio kvalitě? Jak vnímáš místo, kde žiješ? Staráš se o ně, vidíš jeho krásu? Pečuješ o ně? Zamysli se, zda není třeba, abys přehodnotil postoje k zemi tam, kde žiješ. Uvědom si, zda ji nepřehlížíš jako pouhou samozřejmost.

Divoký králík může být varovným znamením před úpadkem půdy, nestabilitou země či škodlivými změnami zasahujícími tvé místo k životu. V symbolické rovině tě králík varuje před ničením, degradací či poškozováním vlastního těla. Chraň se před nemocí a podívej se, kde ti tvůj životní styl může škodit.

Růst osobnosti si často vyžádá nějakou oběť, něco nás stojí. Na přemnožení divokých králíků, tedy jejich populační růst a úžasnou plodnost, doplácí prostředí i některé rostlinné a živočišné druhy. Růst obecně považujeme za něco pozitivního, někdy se však mýlíme ve výběru oblastí, na něž svou potřebu růstu zaměřujeme. A to tehdy, když se například přemáháme, abychom pracovali příliš tvrdě, usilujeme o velký úspěch nebo namáháme přespříliš své tělo. Často jde o známku toho, že se ve skutečnosti bojíme čelit našim niterným tématům a měnit se uvnitř a ne jen navenek. Zaměř svou pozornost do nitra a konfrontuj se se svými vnitřními strachy, králík je tu konec konců od toho, aby ti dodal kuráž na takový úkol.

Stínový aspekt:

Ti, kteří se bojí divokých králíků nebo je nemají rádi, mohou mít potíže přijmout ty, kdo zemi přehlížejí nebo se nechovají k životnímu prostředí „dostatečně dobře“. Možná nastavují druhým (i sobě) laťku velmi vysoko, což jim znemožňuje radovat se ze života. Omezují pak interakci s ostatními jen na pár vyvolených, kteří vyhovují jejich vysokým ekologickým standardům. Ne každý je schopen věnovat se prostředí stejnou měrou, nenásilným vzděláváním a nesouzením však můžeš pomoci najít druhým způsob, jak se podílet na změně. Přestaň soudit ostatní vlastními tvrdými podmínkami a uč se přijímat, že všechny způsoby žití jsou stejně platné, i když je obtížnější jim porozumět.

Králík vyzývá také ty, kteří jen stěží uznají, že plaší a ostýchaví lidé mohou mít ve skutečnosti velmi pevný charakter. Někdy právě lidé zdánlivě bázliví mají zdroje značné odvahy a síly. Je na čase pohlédnout na vlastní strachy a úzkosti, i na strachy a úzkosti druhých. Mají skutečný důvod? Chrání tě před něčím? Mohou být formou jisté síly? Odlož ty, které ti už nepomáhají, uznej však, že mnohé strachy jsou nám nápomocné a skrývají v sobě ochrannou sílu.

Spojení s králíkem:

Jako každý jiný zvířecí pomocník i králík se objeví v pravý čas a nelze jej nutit, aby se s vámi spojil či s vámi sdílel své poselství. Králíkova síla je mnohým lidem přístupná, je běžným průvodcem i všude dostupnou energií. Chcete-li kontaktovat králíka, není nic snazšího, než navštívit místa, kde žije a pozorovat, jak se pohybuje, dívá, reaguje.

Králík bývá vstřícný, a tak vizualizace je docela běžnou metodou, jak se s ním zkontaktovat. Ne vždy komunikuje verbálně, obvykle je to spíše způsob jeho interakce s vámi a s prostředím, jímž sděluje poselství, která se vám snaží přinést.


Sponzor www stránek

Při šamanské cestě můžete králičí energie přivolat prostřednictvím kousku jeho kůže nebo jiných atributů, které snadno najdete například jako součást vintage oděvů.

Autor: Ravenari, www.wildspeak.com, přeložila Katka Fojtíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..