Pozornost. Nekonečný zdroj vašeho potenciálu. Pozornost je jeden z nejdůležitějších darů, které máte. Slovo pozornost pochází z latinského attendere což znamená „ obrátit mysl k “ obrátit mysl nebo možná spíš smysly; je to akt nebo stav obracení mysli na předmět vnímání nebo myšlenku. Je to akt uvědomění, uchopení myslí jasnou a živou formou na jeden z několika zároveň možných předmětů nebo myšlenkových pochodů. To předpokládá odklon od něčeho.

Abychom jednali efektivně s ostatními Naše dovednost pozornosti nás ovlivňuje nespočetnými způsoby. Právě naše vnímání reality je
těsně svázáno s tím, kam soustřeďujeme naši pozornost. Jen to, kam směřujeme naši pozornost, se nám zdá reálné. Zatímco cokoli, co ignorujeme (bez ohledu na to, jak je to důležité), upadá do
bezvýznamnosti.

Každý z nás si vybírá svým způsobem věnování pozornosti věcem, světu, který obýváme a lidem, které potkáváme. Ale pro většinou z nás je tato „volba“ podvědomá a tudíž to vůbec není volba.
Když přemýšlíme o tom, kdo jsme, nemůžeme si nejspíš pamatovat všechny věci, které jsme zažili, všechny reakce a kvality, které jsme dali najevo. Co nám přichází na mysl, když se ptáme „Kdo jsem?“. Jsou to ty věci, kterým jsme věnovali pozornost v průběhu času. Stejně to funguje s našimi dojmy z ostatních lidí.

Realita, která se nám zjevuje, není ta, která je venku, ale jsou to ty aspekty světa, na které jsme se zaměřili. To, co vidíme, možná není to, čeho si všímáme. Je možné dívat se jedním směrem ale zároveň si všimnout změn ve směru jiném. Vědomá pozornost je akt přesměrování našich očí a uší na stimulující zdroj. Podvědomá pozornost je akt mentálního soustředění na určitý stimul. V podstatě můžete směrovat svou pozornost na vnější svět nebo na svět vnitřní. Můžete sledovat – pozorovat vaše myšlenky!

Ovládání a řízení vaší pozornosti vám dává svobodu vybrat si, co se stane ve vašem životě. V jednom okamžiku se děje na světě bezpočet věcí, ale pokud na ně není zaměřena vaše pozornost,
žádná z nich se pro vás opravdu nestala. Zamyslete se: Když zavřete oči, je tam pořád ten svět? Jaký důkaz máte, abyste si to sami ověřili?

Tohle je velmi důležité pochopit. Čím více můžete řídit svou pozornost, tím více můžete přitahovat jen ty věci, které ve svém životě opravdu chcete. Pokud nebudete věnovat pozornost zločinům v televizi, nevytvoříte si tuto realitu. Neznamená to, že byste měli ignorovat ty části světa, které vám přinášejí mír a štěstí; znamená to nedávat jim příliš pozornosti, abychom se mohli soustředit například na důležité vize vašich životních cílů a snů.
Jako analogie pozornosti je kohoutek na zahradě. Otevřete ho a vidíte téct nekonečný proud vody.

Nyní k němu připojte hadici a s touto hadicí můžete zaměřit proud vody kamkoli se rozhodnete. Můžete se rozhodnout zalít růžové keře na dvorku. Vezmete hadici a zamíříte ji na růže a zalijete je.
Ale co se stane, když vaše hadice má díry a začíná téct. Předpokládejme, že vaše hadice je opravdu stará a je v ní opravdu mnoho děr, které tečou. Voda je analogií pro volnou pozornost, kterou v životě máte k dispozici. Při podrobném prozkoumání zjistíte, že hadice teče na několika místech, spousta jí vytéká na zem, kde živí další plevel, který čeká jen na vláhu, aby začal růst.


Partner www stránek
KRATOM – KOUZELNÁ BYLINA Z JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Když se podíváte na konec hadice, tak si povšimnete, že tam již moc vody pro vaše růže nezbývá. Dějí se zde dvě věci:
Zaprvé vaše pozornost jde někam, kde byste byli raději aby nebyla a dějí se věci, které nechcete, aby se staly. Zadruhé vaše pozornost není dostatečně soustředěná, aby mohla mít vliv na to, čeho chcete dosáhnout.

Vidíte, jak je důležité trénovat vaši pozornost?
Existuje mnoho cvičení, která můžete dělat. Jedno z nich je například pozorovat vaši pozornost a nahlas říkat, kde se v tomto okamžiku nachází. Čím více volné pozornosti máte, tím šťastnější se cítíte a tím více můžete ovlivnit, co se děje ve vašem životě.
Máte sice neomezenou pozornost, ale můžete jí vyčerpat tak, že z ní nic nezbude. Buďte si vědomi, jak svou pozornost používáte a naučte se uváženě vybírat, kam ji zaměříte. Kultivujte svůj zvyk
pozorovat svůj vnitřní život, jako kdybyste pečovali o nádhernou zahradu.

Zamýšlet se nad tím, kam a jak zaměříte svou pozornost, by měla být denní praxe pro kultivaci vaší vnitřní zahrady.
Všímejte si toho, jak a co vás odvádí od vašeho potěšení a vraťte se k sobě do přítomného okamžiku bez posuzování. Vědomá kultivace pozornosti, pokud se praktikuje soustavně, přináší
nádherné vnitřní vhledy a vytváří úrodnou půdu pro výživu našich snů a vizí.

Vaše přesvědčení/víra – koncepty, který vytváří vaši zkušenost
Přesvědčení jsou vlastně koncepty, které jsme buď sami vytvořili, nebo jsme je převzali od někoho jiného. Funkce věřit v něco je další velká schopnost vašeho vědomí. Idea přesvědčení/víry, o které mluvíme, nemá nic společného s tím druhem víry, která je obvykle používána v náboženském kontextu. Přesvědčení/víra je vestavěná funkce vašeho vědomí. Je to jeden z nejmocnějších nástrojů jak tvarovat naši realitu.

Autor: Jorge Redtailhawk, inlakesalaken.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..