Tradice, která nemizí

Astma, revma, ztráta zaměstnání, neshody s partnerem. Tyto a další problémy v Africe běžně řeší šamani. Pro mnohé lidi jsou větší autoritou, než lékaři nebo kněží.

„Šaman nám navrhl, že nám svoji práci může rovnou předvést. Oblékl si červený hábit, zvláštní náhrdelník a strčil hlavu do malého červenobílého stanu. To bylo orákulum. V boudě bylo naprosté ticho. Pak šaman něco zakřičel do orákula, začal divoce máchat rukama a občas se hystericky zasmál.“

Tak na setkání s nigerijským šamanem vzpomíná fotografka a novinářka Lenka Klicperová. Co se Evropanovi může jevit jako dobrá zábava, je však pro Afričany běžnou součástí života. Šamani a čarodějové se těší větší vážnosti než lékaři a kněží. Pro radu, pomoc a uzdravení se k nim uchylují všichni – chudí i bohatí, negramotní i vysokoškolsky vzdělaní.

Síla marabu

Afričtí šamani
Afričtí šamani

V kanceláři OSN v konžském hlavním městě Kinshasa sedí za počítačem pětatřicetiletý ekonom Konstantin. Po chvíli mě začne žádat o peníze. „Copak nemáš dost, když pracuješ pro OSN?“ podivuju se.


Partner www stránek
KRATOM – KOUZELNÁ BYLINA Z JIHOVÝCHODNÍ ASIE

Konstantin se ošívá: „To ano, ale z platu mi nic nezbude. Všechno musím rozdat mezi příbuzné, kteří vědí, kolik beru. Kdybych jim peníze nedal, nechají mě očarovat a já umřu. A to nechci, mám tři děti,“ vysvětluje smrtelně vážně. Čarodějové, kterým Konžané říkají marabu, mají v Kongu výsadní postavení a řídí osudy velké části obyvatel této sedmdesátimilionové země.

Pro další příklad není třeba chodit daleko. Ve městě Lubumbashi na hranicích se Zambií potkávám Ivanu Chatrnou – rodačku z Brna, která se tu stará o takzvané čarodějnické děti. Těm je mezi 2-18 lety a marabu je obvinil ze zlého čarodějnictví. Pak poručil rodině, aby se jich okamžitě zbavila.

Konžané si všechny životní situace zdůvodňují zásahem nadpřirozených sil – nemoc, ztrátu zaměstnání i úmrtí krávy. Je třeba najít viníka a tím je často právě nevinné dítě. „Nejhorší je, že ty děti tomu samy opravdu věří, že jsou zlé a mají zlou čarodějnickou moc,“ říká Ivana Chatrná. „Často ale k obvinění dítěte vedou i ekonomické důvody. Rodina se potřebuje zbavit jednoho hladového krku, a tak jednoho z potomků vyžene coby čaroděje,“ říká Chatrná. V Kongu žijí na ulici desetitisíce čarodějnických dětí.

Dobří a zlí šamani

Afričtí šamani
Afričtí šamani

Ve většině afrických měst lze nalézt celé trhy, kde se prodávají potřeby pro šamany, léčitele a čaroděje. Málokterý Evropan však vydrží delší než půlhodinovou návštěvu. Prodavači nabízejí nejrůznější vnitřnosti zvířat, lidské vlasy, zvířecí chlupy, krev a kosti, ptačí hlavičky, vypreparované opice a také roztodivné byliny a rostliny.

Šamani mají své tajné recepty, podle nichž míchají speciální zázračné, čarovné a léčivé lektvary. Někteří se chlubí, že dokáží vyléčit i AIDS.

Šamanům se většinou nemusí platit. Za své služby ale očekávají nějaký dárek. Místo peněz tak stačí třeba slepice, plechovka rýže nebo koza. „Když jdu do zdravotního střediska, nechají mě umřít, pokud dopředu nezaplatím. Marabu mě nikdy neodmítne,“ říká Anastázie z konžského města Kisangani.

V Africe jsou tradičně šamani dobří, kteří pomáhají a špatní, kteří škodí. Lidé u šamana hledají pomoc s hledáním práce nebo partnera, s otěhotněním, revmatismem, rakovinou, astmatem a údajně i s AIDS. Šamani jsou také výbornými sociálními psychology a terapeuty. „Pokud někoho nenávidíš, můžeš jít za šamanem a ten na něj přivolá nějaké zlo. To je pak těžké zrušit. Afričané věří, že pokud se ti děje něco špatného, někdo to na tebe přivolal a ty musíš vyhledat dobrého šamana, aby kouzlo zrušil,“ vysvětluje student Fredy.

Afričtí šamani
Afričtí šamani

Podle vědců existoval šamanismus už v době kamenné a jako nejstarší světová náboženská tradice přetrval dodnes v Africe, Austrálii, Asii i Americe. Šamanství nelze jednostranně ztotožňovat se šarlatánstvím, čarodějnictvím nebo černou magií. Kdysi šamani třeba předpovídali příchod bizonů, jinak by jejich kmen často zemřel hladem.

Podle nejnovějšího průzkumu je více než polovina obyvatel planety odkázána na lidové léčitele a šamany. Luxus moderní medicíny zatím zná či si může dovolit jen necelá polovina světové populace. O šamanismus se dnes zajímá stále více odborníků, především farmaceutů a terapeutů. Objevují totiž určité shodné rysy mezi jejich zkušenostmi a některými formami moderní psychoterapie. Díky umění šamanů se také podařilo objevit rostliny, jejichž možné léčivé účinky věda teprve zkoumá.

Markéta Kutilová, 11.11.2009
Autorka pracovala na projektu Člověka v tísni v Kongu

Převzato z www: www.rozvojovka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..