O symbolech

Po celá tisíciletí používají lidé symboly k přivolání štěstí, ochrany a inspirace. Každý symbol má svou vlastní energetickou vibraci, která působí na lidského ducha. V pravěkém skalním umění existují určité symboly, jež se opakují na mnoha místech a v řadě odlišných období, což svědčí o jejich univerzálním duchovním významu. Mezi tyto mocné symboly – neboli magické znaky – patří především spirála a kruh.

Úloha symbolů

V dobách před vynalezením písma se veškeré informace předávaly ústně, avšak naši předkové používali symbolická vyobrazení, která dávala sílu různým aspektům jejich života. Některé symboly, například masky či totemy, sloužily k vytyčování hranic. Na jiných výjevech vidíme lidské postavy se zvířecími atributy, znázorňujícími proměňování při šamanských výpravách, kdy se šaman vtěloval do zvířecí podoby, aby získal moudrost, uzdravení či kontakt se zásvětím. Symboly si svou moc zachovávají dodnes. Vezměme si například státní vlajky, náboženské ikony či klubové znaky.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Spirály a kruhy

Spirála je výmluvným symbolem, metaforou životní cesty, která se ubírá stále dál, avšak zároveň se pohybuje v kruhu. Tento symbol má vztah k cykličnosti bytí i k duchovnímu a citovému růstu během života, ke zdánlivě opakovaným zkušenostem, které se však pokaždé odehrávají na vyšší úrovni. Spirála rovněž symbolizuje stezku, kterou se šaman ubírá do jiných světů. Kruh není ničím jiným než nekonečnou linií. Ztělesňuje narození, smrt a znovuzrození, jež jsou spolu úzce spojeny. Kruh symbolizuje cykly existující ve veškerém bytí, neustálý vývoj života ve všech jeho podobách. Kružnice obsahující plný kruh vypovídá o jednotě stvoření a ukazuje, že vše souvisí se vším a že jedinec je součástí celku.

Magická kola

Magické kolo je pomůckou při meditaci. Je to kruh půlený dvěma liniemi, symbolizujícími modrou cestu ducha ( od východu na západ ) a červenou cestu života ( od jihu na sever ). Výsledné rozdělení kruhu na čtyři části představuje čtvero ročních období. Každá světová strana má své atributy. Východ je místem inspirace a početí nové ideje. Jih je spojen s upevněním nového cyklu. Na západě se sklízí ovoce vynaloženého úsilí a sever je místem rozjímání a obnovy sil. Tento kruh vám může dopomoci ke správnému rozhodování. Poradí vám, zda je lepší začít něco nového či rozvíjet to dosavadní: zda sklízet plody své práce nebo odpočívat a čerpat síly.

Článek převzat z www stránek: www.spirit.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..