Paní Romana Z. si postěžovala: „Řešila jsem vztahové problémy a rozhodla se využít pomoc šamana. Vypadal dobře – oblečený po šamansku, používal nějaké bubínky a vykuřovadla. Za rituál a konzultaci u něj jsem dala zhruba 3000 korun. Sliboval, že do týdne, nejpozději do 14 dnů dojde k pozitivním změnám. Ale nestalo se nic. Volala jsem mu, tvrdil, že jsem cosi udělala špatně a chtěl znovu peníze, že se to pokusí napravit. Ale výsledek zase žádný a pak už mi telefon vůbec nebral. Narazila jsem na šarlatána. Lze poznat, kdo je dobrý a kdo špatný šaman?“

Slovo šaman pochází podle odborníků z evenckého „šamán“, do evropských jazyků se dostalo z ruštiny, znamená cosi jako „vědoucí“. O šamanech jsme si povídali s Dominikem Tomem Tetíkem, který se šamanismu věnuje.


Podle čeho se pozná dobrý šaman, napoví nám oblečení?


Sponzor www stránek

Lidé snadno podléhají dojmu a i podle oblečení si okolí škatulkují, kastují. Jsme naučení koukat na vnější fasádu. Ale co se šamanismu a šamanů týče, jde o životní styl. K oblečení to pak spěje, když pracují určitým způsobem a žijí stylem, kterému říkáme šamanismus. Není nijak definován, vymezen, nejde o uzavřenou skupinu lidí s pravidly a řádem. Společný je pro ně život v souladu se sebou a s přírodou. Žijí ze své podstaty, snaží se být co nejméně závislí na věcech kolem sebe, ale i oni zpracovávají určitá životní témata. Pojem šaman je široký. Někdo ho vnímá jako léčitele, jiný ho spojuje s rituály. Jejich práci nelze srovnávat, každý má vlastní techniku a styl a mohou žít i ve městech v panelových domech. Skutečný šaman je ve městě často užitečnější, než kdyby byl ukrytý někde v horách. Osloví svým jednáním a příkladem daleko více lidí, probudí je ze stereotypu. Šamany nutí být ve spojení s městy i potřeba vydělávat peníze, plnit si své závazky, přežít v tomto systému.

Jak se člověk stane šamanem a jak pracuje?

Něco se naučí během života, něco zdědí po předcích a zkombinuje to se svou zkušeností, vyvine si metodu, která mu funguje. Je to o tom, jak to má kdo nastavené a dané, jaké má dispozice, nadání. Proto třeba v mayské kultuře jsou konkrétní znamení, která jsou k práci šamana předurčená. Říká se jim aj’quiqové, jsou duchovními vůdci. Šamanismus je často spojován s léčením a se zázraky. Ty takzvané zázraky se dějí téměř u každého rituálu. Vím to, protože mi po rituálech lidé popisují, co se jim v životě změnilo. Během rituálu se pracuje se soustředěním myšlenky, to nazýváme působením energie. Rituál pak působí na přítomné osoby, ať chtějí nebo ne, ale pokud jsou tomu nakloněny, vliv se umocní. Energie se soustředí na všechny přítomné a proběhne třeba léčení – ať už na úrovni psychiky nebo fyzického těla. Lidé to vnímají jako zázrak, z mého hlediska jde o využití fyzikálních zákonů.

A jak je to se zvláštním šamanským oblečením – potřebuje ho šaman vůbec?

Zažil jsem spoustu šamanů v obyčejném tričku a kalhotách, jindy měli tradiční oblečení. Já se k rituálům oblékám do věcí z Guatemaly, protože se mi líbí a mají energii ruční práce. Je důležité, aby se člověk, který dělá rituál a je zprostředkovatelem pro ostatní, dostal do klidu a určitého rozpoložení. Někdo si před rituálem v souvislosti s tím zabubnuje, aby se dostal do vnitřní harmonie. Oheň, vykuřovadla, bubny, indiánská flétna – to vše slouží k tomu, aby se udělala jiná atmosféra. Kdo dělá rituály často, žije v tom naladění stále, celé dny. Kdo je dělá jednou za týden, za měsíc, potřebuje na přípravu delší čas. Na rituál se může připravovat hodinu, dvě, den i déle. Jde o napojení se na sebe a přírodu, bez toho to nejde. A není jednoduché se odpojit od systému společnosti a začít fungovat tak, jak jsme nastaveni od přírody. Je pravda, že v posledních letech přibylo jedinců, kteří si jen přečetli knihu a dělají ze sebe něco víc, přesto si myslím, že je šarlatánství zdůrazňováno trochu neprávem. Jak hledají lidé pomoc? Často jen na internetu, tam o sobě může ale každý napsat, co chce. Je lépe poshánět si reference a dát na svou intuici, nikoli slepě důvěřovat. Lidé kolikrát k takovým pseudošamanům přijdou a byť nedostanou, co chtěli, dojdou znovu. Teď je občas šamanem ten, kdo nejvíc potřebuje pomoci a roste přes ty druhé. Když radí lidem v tématech, jež nemá zpracovaná, nevznikne z toho nic dobrého. Ta témata má každý, šamani si jich musí být vědomi a měli by přiznat, že na určité téma nemohou odpovědět, pracovat s ním. Je to o čestném jednání při terapii. Šamanismus by měl být o tom, že každý dělá sám na sobě. Šaman navede člověka na cestu a nechá ho jít. Nespěchá, je moudrý a dělá změnu přes zážitek, neléčí, ale pomáhá najít harmonický stav bez velkých gest.

Pokud si tedy stěžujeme na to, že nás někdo podvedl, připravil o peníze, je to vlastně i naše zodpovědnost?

Svým způsobem ano. Mnozí lidé se nechají snadno k něčemu natlačit. A jsou jedinci, kteří umí dobře manipulovat s druhými, je obtížné jim na cokoli říci ne. Odhadnou psychologii lidí a doslova jim vpálí do mozku svoji myšlenku, nějaké své přesvědčení. Skuteční profesionálové vědí, že mají nárok na adekvátní finanční ohodnocení své práce a neměli by se snažit druhým své služby nutit za každou cenu. Mohou ale nabídnout alternativy, uvést zkušenosti…

Jaké problémy nejčastěji řeší klienti šamanů?

Spektrum je široké – potíže se zdravím, vztahy či prací. Ale vše má víceméně stejného jmenovatele. Problém společnosti je, že máme podsunuté, že by každý měl nějak vypadat, někam se zařadit. Často kvůli tomu zapíráme sami sebe – v oblečení i chování. Ale když budeme sami sebou, budeme lépe komunikovat, snáze najdeme, co doopravdy chceme. Zapírání tvoří napětí, to se střádá do těla i psychiky, vytváříme si situace, které nezvládáme, vznikají bloky, skrýváme chyby. Psycholog nebo psychiatr dá člověku léky a nechá ho vypovídat, ale nepracuje s ním, v lepším případě ho udržuje na nějaké hladině. Proto se snažím propagovat práci se sebou a se stíny, tedy s tím, co jsme se naučili – přejali během života, co nás svazuje, co popíráme, co nechceme, aby viděli jiní. Stíny jdou s námi celý život. Zapíráme-li sami sebe, jsme podráždění. Když se v tom okamžiku začneme ptát – proč – nakonec se dobereme k podstatě. A ta se mnohdy týká něčeho jiného, než co vnímáme jako prvotní příčinu. Pochopíme-li to, stín zmizí, už ho neřešíme. Vyhráno ale není, nastoupí další stín. Je to stále dokola, mozek je v tomto aktivní, proto je téma EGO tak populární. Na některých tématech se pracuje týden, na jiných déle. Záleží, jak hluboko a jak závažné to je. Některé věci lze odstranit i pouhým uvědoměním si a pojmenováním toho, co nás rozčiluje. Šaman mění vibračně svět, který vidíme, změní náš náhled a postoj, díky tomu se zbavíme zátěže. Na nás je potom tuto vibraci ukotvit a uchovat si ji. To, že člověk mění sám sebe, mění podmínky, v kterých žije, aby byl spokojený a mohl žít v radosti, to nazývám šamanismem.

Děkujeme za rozhovor. (zem)

Článek převzat z www.spirit.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..