Proč i člověka moderní doby přitahují věci tajemné, mnohdy iracionální, věci mezi nebem a zemí? Kde se bere zájem o astrologii, tarot, šamanské rituály či exotické léčebné metody? Moderuje T. Hanák. Připravili: I. Toušlová, N. Slavíková, M. Čech a P. Slavík

Šamanismus není ani náboženství ani kouzelnictví. Šamanismus je první světový názor obyvatel této planety. Za jeho kolébku se většinou pokládá Sibiř, ale jeho stopy najdeme na všech kontinentech. I když se šamanismus australských domorodců liší třeba od šamanismu amazonských indiánů, všechny šamanismy mají jedno společné – člověka, zvířata, rostliny, vodu i kameny, vlastně celý vesmír pokládají za jediný celek, mezi živým a mrtvým nečiní rozdílu a všemu přisuzují stejný duchovní rozměr. Nejsou tu bozi, ale duchové a šaman je tím, kdo dostal schopnost s duchy komunikovat.

Duchovní podstata šamanismu i jeho praktiky jsou dnes v západní civilizaci a tedy i u nás stále populárnější. A tak nás Tomáš Hanák zavede na víkendový kurz šamanismu do jihočeské vísky Skřidla, kde se pomocí bubnování spolu s ním pokusíme dostat do změněného stavu vědomí, otestujeme meze své vůle a svých možností v indiánské sauně, poplujeme do jiných světů na spirituální kánoi a naučíme se chodit po žhavém uhlí.

O skutečném šamanismu nám ale poví cestovatel a etnograf Mnislav Zelený zvaný Atapana, historik a etnolog Doc. Oldřich Kašpar, fungování některý technik se nám pokusí vysvětlit neurolog MUDr. Jakub Hort a psychiatr MUDr. Martin Jarolímek.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Přehrát video

Kompletní článek a video na stránkách: www.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..