Zázračná rostlina Maca / Maka (Lepidium meyenii Walp., Lepidium peruvianum Chacon), domorodcni nazývaná jako „z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje“ je často používanou rosltinou a medicínou jihoamerických šamanů. Také bývá často nazývána „peruánská viagra“. V Česku s ní úspěšně léčí třeba bulvárem často zmiňovaný šaman a léčitel celebrit Jan Saavedra.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Maca je rostlina, léčivá bylina, původem z Jižní Ameriky. Roste v peruánských Andách ve výškách 3.500-4.500 m nad mořem, a má za sebou dlouhou historii pěstování od pre-incké doby až po současnost.

Je jednou z nejstarších, nejvýše rostoucích i nejvýše pěstovaných rostlin na světě. Roste v místech, kde drsné klimatické podmínky nedovolují růst jiným rostlinám. Dorůstá výšky 15 cm. Listy má podlouhlé, při zemi rozložené v růžici. Kořen připomíná řepu o průměru 2-8cm. V něm jsou uloženy koncentrované, a dokonale zkomponované, výživné složky. Plody ve tvaru malých lusků obsahují oválná, velice lehká semena. Jako léčivé se užívají čerstvé nebo sušené, rozemleté kořeny.

Název této rostliny zní v jazyku domorodých Indiánů  Ma-ca – „z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje“. Největšího rozšíření dosáhla za časů Inků. Tvořila důležitou složku stravy a také významný obchodní artikl obyvatelů vysokých And. V Peru je konzumována v čerstvém, sušeném i nakládaném stavu, používá se jako koření s nasládlou chutí.

Dodnes je považována za výjimečně výživnou superpotravinu. Je zdravá, celkově povzbuzuje organismus, posiluje mozkovou aktivitu a aktivizuje energetický systém těla. Je osvěžujícím tonikem, také proto, že obsahuje bílkoviny, vitamíny, sacharidy, lipidy i minerální látky v poměru a množství výhodném pro kvalitní výživu. Má 9 z 10 zásadních esenciálních aminokyselin, které mace poskytují preventivní a léčebné vlastnosti.

Je doporučována pro posílení a zdravý růst dětem, dospělým i starším osobám, protože nemá žádná omezení ani kontraindikace. Používá se v případech podvýživy, v období rychlého růstu, v období těhotenství a kojení. Harmonizuje hormonální rovnováhu, zmírňuje příznaky stárnutí. Oficiálně je doporučována při léčbě mužské impotence a ženské frigidity, stimuluje sexuální funkce. Užívaná delší dobu pomáhá udržet dobrý zrak a sluch, osvěžuje paměť, dodává vitalitu a tím posiluje sebevědomí. Je doporučována osobám s vysokou fyzickou zátěží.

Je užívána také jako prostředek povzbuzující imunitu, pomáhá při léčbě tuberkulózy a nádorových onemocnění. Steroly obsažené v rostlině mají spolu s dalšími obsahovými látkami energetizující účinky a zvyšují svalovou výkonnost. Maka udržuje pevnost kostí a sílu svalů, a zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach. Zvyšuje fyzickou zdatnost a odolnost při zátěži, urychluje regenerační procesy. Optimální denní dávka Maky je 5-7 g, 1 čajová lžička. Doporučuje se mletou práškovou maku rozmíchat v menším množství vody, ovocné šťávy, mléka nebo jogurtu a vypít během jídla, nejlépe při snídani. Děti od 3 let mohou 1/2 lžičky denně.

S Makou je spojena stará indiánská legenda. Podle ní je MAKA darem boha Virakoči kmenům, žijícím v krutých klimatických podmínkách těžko přístupných výšin And. Virakoča, darujíc Maku obyvatelům hor, do ní dal vše potřebné ke zdravému a dlouhému životu – cenné proteiny, minerály, vitamíny a dodal ještě cosi pro sílu … a chuť plodit potomky.

Rostlinu Maka jako prášek si můžete koupit v Česku i sami, třeba na stránkách www.EwinyByliny.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..