Jak najít šamana a co to je šamanismus?

Šaman Bill - v Guatemale známý jako Doctor Gato
Šaman Bill – v Guatemale známý jako Doctor Gato

Každoroční cesty do Guatemaly od roku 2003 zahrnují již rok života se šamanem Billem, žijícím dlouhá leta v Guatemalské džungly a také v horách na severozápadě Guatemaly. Pro lepší pochopení šamanismu a prolomení mýtu o šamanech by měl přispět i tento článek.

Co je to šamanismus?

Je to asi nejčastější otázka, kterou si lidé položí poté, co se dozví základní informace o mé cestě nebo poté, co vyzkouší masáž nebo jiné léčení, kterému učí šaman William Bill Clemens v horách Guatemaly.

 

Šaman je člověk neobyčejné čistoty, jež opustil zažité představy a tím strach z jakékoliv činnosti, která je v souladu s vesmírnými zákony – stává se jím až po delší době zkoušek a po nasbírání zkušeností s léčením. Úspěch léčení druhých i nás samých závisí ve velké míře na čistotě vědomí a podvědomí (zkrátka na čistotě myšlenek) a čistotě fyzického těla člověka, který léčí druhé nebo sám sebe.

Vesmír je jednota a energie, a proto je vždy dobré mít na paměti pokoru a soucit se světem kolem nás a nesnažit se zarputile o vyléčení všech lidí které potkáme a jejich nasměrování na cestu, kterou my vidíme v dané chvili jako nejlepší.

Šaman Bill - Doctor Gato
Šaman Bill – Doctor Gato – přednáška u jezera Atitlán

A právě takový přístup má člověk moudrý, kterého nazýváme šamanem, alespoň Bill takovým člověkem je. Do ničeho Vás nikdy nebude tlačit, nebude Vám nic nutit, nechá na Vás zda chcete slyšet a zakřičí ve správnou chvíli – když neslyšíte. Nemá očekávání, ale tvoří, uzdravuje, zhmotňuje. Ví kdy může použít své vědomosti a sílu vesmíru a kdy má v pokoře nechat věci svému běhu. A ví, že musí stále dál a dál podstupovat těžké zkoušky života.

Bill jako Doctor Gato

Bill miluje život a užívá si ho plnými doušky. Je jedno zda zrovna léčí celé dny chudé v horských vesnicích bez elektrického proudu, nebo učí nové i stále se vracející studenty na břehu Atlanského oceánu nebo leží a odpočívá v objetí svých studentů. Nebojí se vyjádřit svoji lásku světu, pomáhat komukoliv a stejně tak se nebojí sníst maso, čokoládu nebo párkrát s rituální obřadností potáhnout z marihuanového doutníku.

Šaman Bill - Doctor Gato - přednáška v Tikalu
Šaman Bill – Doctor Gato – přednáška v Tikalu

Šaman Bill je dítětem, bohem, chudákem i boháčem. Je králem svého života, protože jej odevzdal do rukou vesmíru. Je láskou zhmotněnou v tělo.

Dnes je toto téma moderní, ale pomálu je lidí a kurzů, jež vedou ke skutečnému šamanismu. Často se lidé zapomenou a protože nemají nikoho, kdo by je vedl, upadají v zaslepenost, pýchu a namyšlenost bez pokory. To vše dělají v dobré víře, ale na základě klamných pokusů a nebo neúplných informací.

 

A co nás Bill učí?

Je toho hodně. Já sám ještě dnes po těch letech stále zpracovávám informace, které do mne Bill nafoukal.

Rád bych zmínil jedno téma. Často nastane situace, kdy představa o nás samých (EGO) nás zdárně vede tak, aby se ona sama posílila a ještě více řídila naše životy. To ale poznáme jen když se v té chvíli nebo z takového období dostaneme do pozice pozorovatele a uvědomíme si co děláme nebo co jsme dělali. Proto, aby jsme to viděli, je potřeba někdy více někdy méně času a práce na sobě samém. Tento proces konfrontace naší činnosti s pozicí pozorovatele může fungovat 24 hodin denně, jen se tomu musíme naučit.


Sponzor www stránek

Děkovat každý den vesmíru a uvědomovat si krásu světa léčí a není to těžké. I přes to se to miliardy lidí stále nechtějí naučit a říkají, že neví jak. Já si myslím, že to je jednoduché. Měli by si sednout kdekoliv, soustředit se na svůj dech a koukat kolem sebe, nesoudit, nehodnotit, odevzdat se té chvíli a ruku dát na srdce. Dál to už půjde všechno samo.

 Now faith is the evidence and substance of things not seen but hoped for.

Dominik

Článek byl poskytnut Dominikem Tetíkem – chcete-li se dozvědět více o šamanovi Dominikovi a o jeho cestách za šamany do Guatemaly, o jeho léčení a životní cestě, navštivte jeho stránky: www.tetik.info

 

Jeden komentář

Šaman Bill Clemens – v Guatemale znám jako doktor Gato

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..