Mezinárodní Den Země

Každoročně připadá na 22.dubna ekologický svátek, který má lidem připomenout, jaký negativní dopad má součastný styl života na životní prostředí. Mezinárodní Den Země je dnem, kdy by se lidé měli zamyslet nad tím, jak mohou naši planetu šetřit.

Mezinárodní den Země a jeho původ

Poprvé se Den Země slavil 22. dubna 1969 v San Francisku. O vznik tohoto ekologického svátku se zasloužil zejména muž jménem John McConnell. V té době ovšem nebyl Den Země „pouze“ ekologickým svátkem, oslavy byly spojeny také s úctou bojovníků ve Vietnamu a s narozením Vladimíra Iljiče Lenina. Den Země se zapsal na seznam mezinárodních svátků v roce 1990. Od té doby se slaví ve 192 zemích a do aktivit spojených s ochranou Země se zapojuje více než jedna miliarda lidí!

Význam Mezinárodního Dne Země

Cílem Mezinárodního dne Země (anglicky: International Earth Day) bylo a doposud také je širokou veřejnost přesvědčit o důležitosti dopadů ničení životního prostředí a rozvíjet diskuzi o možných cestách řešení (například zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpad, hledat obnovitelné zdroje energie, apod.). 22.dubna se pořádají po celém světě nejrůznější akce – sází se stromy, uklízí příroda, pořádají se pochody a nebo koncerty, které mají podpořit pro Zemi šetrnější způsob života. 22. duben – ideální datum? V posledních letech se spekuluje o tom, zda-li se nemá Mezinárodní Den Země přesunout z 22. dubna na letní slunovrat. K tomu ovšem v blízkých letech nedojde, protože se tento svátek doposud podrobuje kritice, zda-li se vůbec má či nemá slavit. Podle kritiků jde o levicově orientovaný svátek s ekologickým pozadím. Proto například není doposud zapsán ani v kalendáři. Ovšem ten, kdo má rád přírodu a vše, co k ní patří, měl by tento výjimečný svátek uznávat a snažit se co nejméně zatěžovat životní prostředí nejen v tento den, ale celoročně.


Sponzor www stránek

Související odkazy:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..