Kniha: Poselství šamanů, Geseko von Lüpke

Kniha s podtitulem „Rozhovory s léčiteli a medicinmany 21. století“, kterou jsem si intuitivně „náhodou“ koupil. Kniha, která mi pomohla odhalit a ujasnit si můj další životní směr. Kniha, která mne zasáhla do srdce a naznačila mi cestu ven z pasti naši „moderní“ pokrytecké a konzumní společnosti a také dovnitř, ke mne samotnému, k mé duši.

Tváří v tvář celosvětovým krizím se nositelé tradiční moudrosti, léčitelé a šamani poprvé v dějinách rozhodli otevřít své vědění západní civilizaci. Stali se tak prostředníky mezi tradicí a modernou, poutníky mezi světy a zvěstovateli starého vědění. Lüpke se k sedmnácti takovým lidem vypravil a pořídil s nimi rozhovory.


Partner www stránek
Objevte extrakty z medicinálních hub ...

Dr. Geseko von Lüpke je německý politolog, etnolog a žurnalista. Již řadu let se zajímá o hlubinnou ekologii, spiritualitu a celostní prvky v kultuře a přírodních vědách. Procestoval šestnáct zemí v pěti světadílech a setkal se s reprezentanty rozličných tradic a kultur, aby nám poodhalil jejich duchovní bohatství, a aby zachytil jejich odpovědi na naléhavé otázky dnešní doby.

Poselství šamanů - šamani
Poselství šamanů – šamani

Po trochu nezáživném úvodu následuje 17 rozhovorů s šamany a šamankami o jejich životě a cestě. Všichni šamani a šamanky, kteří v knize promlouvají stojí obrazně řečeno jednou nohou ve své tradiční kultuře a tou druhou v západním světě. Mají tedy možnost porovnávat a především jsou schopni nám lidem ze západní civilizace své poselství srozumitelně předat. A jaké to jejich poselství vlastně je ?
Zjednodušeně řečeno: Chceme-li uzdravit tento svět, musíme znovu nalézt cestu ke svým kořenům a předkům, k matce Zemi a k sobě samým.

Citace z knihy – poselství od šamana Angaangaq,
Eskymáckého stařešiny národa Kalaallitů ze západního Grónska

Roztavit led není nic složitého. Přiložím-li na něj holou ruku, spatřím po minutě otisk své dlaně. To je jednoduchá chemická reakce. Nejtvrdší led se ale nachází v lidských srdcích. Je paradoxní, že čím rychleji taje přírodní led na severu, tím je led v lidských srdcích tvrdší. Proč jsou srdce tak chladná? Protože se lidé oddělili od svých kořenů a dokonce se odcizili i sobě navzájem. Nezbývá místo pro duši, pro vnímání krásy kolem, pro rituály ani pro žádný upřímný úsměv. Proto jsou jejich srdce tak zamrzlá. A dokud tomu tak je, nemůže nic na světě fungovat.

Geseko von Lüpke – Poselství šamanů, nakladatelství Práh 2009

 

Jeden komentář

Kniha: Poselství šamanů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..